Етнографско селище ще правят в Ченгене скеле

Морските вълци чакат добри новини: да ги обявят за пазители на бита и обичаите на рибарите

Етнографско селище и пристан ще бъдат построени в култовото рибарско селище Ченгене скеле, край Бургас. Това съобщи пред Труд Чанка Коралска, заместник кмет по строителството в общината. Финансирането е по програма "Рибарство и аквакултури", като дейността по проектирането и изграждането на селището се очаква да започне наесен- през месец септември.

Егнографското селище, което ще е туристическа атракция, ще пресъздава уникалния бит на рибарите.

"Селището ще се намира по посока Нефтопристанището", от другата страна на същинските ни рибарски хижи, каза кметът на "Ченгенето" Димитър Янчев.

В момента риболовците в Ченгене скеле са окрилени. От една страна, чакат първия пролетен сафрид, а от друга- добри новини: да впишат селището им и тяхната общност, и поминък, в националната листа за нематериално културно наследство. Рибарите се надяват на такъв статут, защото общността им е самобитна и предава занят и умения на идните поколения.

"Обичаите и културата на риболовеца не могат да се пазят, ако нямаш лодка и хелинг /съоръжение, на което се вади лодката/", каза Димитър Янчев. Като получат новият статут, морските вълци в Ченгене скеле ще могат да развиват и рибарлъка, и да се разпореждат с територията, на която се намират. Това е болната им тема от години, защото земята не е тяхна и хижите им все са заплашени от събаряне.

Трябва да имаме лодки и бряг, иначе за каква традиция в рибарството да говорим, и как да я опазим, заключават рибарите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони