С голямо мнозинство приеха промените в Закона за съдебната власт на първо четене

Народното събрание прие с голямо мнозинство на първо четене проекта на МС за промени в Закона за съдебната власт, съобразени с направените конституционни промени.

Със 118 гласа „за”, 19 - „против” и 1- „въздържал се” НС прие проекта, чиято цел е осигуряване на независимост и ефективност на Висшия съдебен съвет, предаде "Фокус".

След промените ВСС вече ще заседава в пленум и на две отделни колегии – колегия на съдиите и колегия на прокурорите и следователите. Пленумът ще решава общите за съдебната власт въпроси, а колегиите ще се концентрират върху проблемите на различните групи магистрати. Дейността на двете колегии ще бъде подпомагана от комисии по атестирането и конкурсите и от комисии по професионална етика. Всяка от колегиите на Съвета ще приема самостоятелни решения по въпроси от нейната компетентност.

По общи за цялата съдебна власт въпроси решения ще се приемат от пленума на ВСС, който ще гласува и предложенията към президента за назначаване на председател на Върховния касационен съд, председател на Върховния административен съд и на главен прокурор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право