София ще топли 30 000 домакинства от боклука

Снимка: Здравка Андонова

ВИЕНА, От нашия специален пратеник

Новата инсталация за производство на ток и парно от RDF горивото - крайния продукт след изгарянето на отпадъците в завода за боклука в столицата, ще осигурява топлинна енергия за 30 000 домакинства. Съоръжението ще бъде построено в ТЕЦ София с ноу хау от Виена. Това стана ясно след среща на кмета Йорданка Фандъкова с градоначалника на австрийската столица Михаил Хойпл.

"София може да се справи и сама с проблемите си", каза Хойпл.

Столичната община ще ползва виенски консултанти по екология, за да направи съоръжението така, че да няма щети за въздуха и околната среда при работата му. Една е четирите инсталации за изгаряне на боклука във Виена е в центъра, но това не влияе на качеството и чистота на атмосферния въздух.

"След като съоръжението в София заработи, има резон да се говори за по-ниски цени на парното", обясни Фандъкова. Тя все пак даде да се разбере, че всичко зависи от Комисията по енергийно и водно регулиране.

Съоръжението за третиране на RDF горивото в София се очаква да струва 135 млн. евро без ДДС. В момента София подготвя апликационната форма за кандидатстване за еврофинансиране, като се очаква тя да бъде подадена в Брюксел до края на годината.

"След това предстои тръжната процедура за избор на изпълнител. Строителството ще отнеме 2,5 години", обясни зам.-кметът по екология Мария Бояджийска. Така на практика инсталацията може да заработи след 2020 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини