Конкурс "Пенчо бре, чети!" за 150-годишнината на Пенчо Славейков

За 150-годишнината от рождението на Пенчо Славейков Регионалната библиотека във Варна, на която писателят е патрон, организира интересния конкурс "Пенчо бре, чети !" за творби и рисунки.

Темата за най-малките участници е " Пътешествие с книгата", за тинейджърите- "Книгата в ръцете ти е огледало- какво видя" и за най-големите е "Животът се разлиства като книга".

Конкурсът се провежда със съдействието на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, който е "Посланик на библиотеките" в ЕП. Най-голямата награда за победителя е посещение в Брюксел, каза шефката на библиотеката Емилия Милкова.

Конкурсът е част от серията събития, посветени на най-старата след Народната библиотека в столицата - библиотека "Пенчо Славейков", която навършва 133 години от създаването си. Но в своята история досега тя никога не е имала собствена сграда.

Библиотека във Варна е създадена 5 години след Освобождението с гражданската инициатива на т.н. Книжевна дружинка, в която са членували всички кметове на морския град до 1913 г. и са дарявали собствени книги в нея.Още тогава идеята на възрожденците е била да направят библиотеката като споделено културно пространство, идея, заложена сега в холандския проект- победител за новата сграда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони