Красен Станчев: Аргументите срещу концесията в Банско се променят постоянно

"Преди години обвиненията срещу концесионера на Банско бяха, че е отнел територия, след което че вреди на околната среда, а преди месец ДСБ излезе с официално становище, настояващо за разваляне на концесионния договор."

Това заяви в „Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria икономистът Красен Станчев, като посочи, че тази непоследователност не придава достоверност на обвиненията срещу концесионера на ски-курорта.

„Всичко това е на фона становище на ЮНЕСКО от 2012, в което се посочва, че Банско се развива добре, и че може да бъде пример за курорти извън България.“

В момента хора като Борислав Сандов говорят за справедливост, а тя никога не е една и съща за всички, добави той.

Концесионният договор е преизпълнен, най-вече в областта на инвестициите, но и в концесионните плащания, заяви Станчев. "Концесионните плащания са направени така по договор, така че правителството да не губи."

Има идея договорът да бъде направен като концесионното плащане зависи от печалбата. Но когато правите инвестиции, вие нямате печалба. В момента зависи от капацитета, без значение приходите. Собствените приходи на общините Банско, Разлог и Баня през последните 15 години са се увеличили десетократно, каза икономистът. Това е по линия не само на туристическа такса, но и разрешителни за строителство, както и общ обем на бизнеса, допълни той.

Ако концесионният договор бъде развален едностранно от държавата не само че ще трябва да се плащат неустойки на концесионера, но имиджът на България като надеждна инвестиционна страна ще пострада, което ще навреди и на останалите ски-курорти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика