Бившият белгийски крал призна, че има незаконна дъщеря

Лондон улеснява с визи експерти

ДАНС по следите на коронавируса Мерки срещу заразата, идваща от Китай

Удължиха бедственото положение в Община Перник заради водната криза

Българинът доплатил 4 млрд. за лекарства Първи сме в ЕС по разходи за медикаменти

220 милиона долара за екшън комедията „Лоши момчета завинаги” Филмът се представя над очакванията

СЗО промени оценката си за коронавируса, вече го смята за високорисков

Турски хакери в мащабна кампания от името на Анкара Властите в Кипър, Гърция, Ирак и Албания на мушка

Самоубилият се пред ДАНС отвлякъл самолет през 1981 г. Емил Крумов трябвало да дава показания за „Луков марш”

За какво може да ни наложат дисциплинарно наказание

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 28 януари 2020

Борисов: Длъжни сме да не допуснем подобни трагедии като Холокоста да се случат отново

Турските домати пълни с пестициди Изследване откри 56 забранени вещества в зеленчуци

Пожарникари уловиха змия в домашно мазе в Сливен

Първа жертва на коронавирус в Пекин

Пред съда в Белград Цветан Василев се оплакал, че КТБ е фалирана насилствено

Цветан Василев

Банкерът искал сръбско гражданство, за да се скрие от разследването

Издирваният с червена бюлетина собственик на КТБ Цветан Василев най-сетне се изправи пред Висшия съд в Белград, за да даде обяснения за поисканата му от България екстрадиция. По време на продължилия близо час разпит, при който журналисти не бяха допуснати, банкерът се оплакал, че банката е „фалирана насилствено от българските институции и прокуратура“, съобщи БНТ.

Преди това, навлизане в сградата на съда, Василев, който се появи със засилена охрана, каза пред репортерите само: „Ще пледирам това, което пледирам от година и половина“. Такъв е периодът, през който по искане на българската прокуратура се иска задържането му за източването на 206 млн. лв. от КТБ, а той се крие в Сърбия. Причината именно там да намери „убежище“ е, че западната ни съседка не е член на ЕС, а за банкера е издадена европейска заповед за арест. Затова се наложи и да поискаме екстрадицията му, която обаче се бави повече от година. Веднъж вече Висшият съд се произнесе Василев да бъде предаден на властите у нас, но апелативните съдии му върнаха делото обратно, защото Василев не бил изслушан. Това трябваше да се случи още на 24 февруари, но тогава банкерът се оказа болен от грип.

БНТ съобщи, че Василев е поискал сръбско гражданство, защото Сърбия не екстрадира свои граждани. Преди време поискал и „политическо убежище“, но такова му било отказано.

„Няма конкретна дата, на която да излезе решение дали и кога Василев ще бъде екстрадиран в България“, коментира пред журналисти представител на Висшия съд.

Оказа се, че сръбското правораздаване е по-бавно дори от родното. Изслушването му по делото за екстрадицията му трябваше да се състои още на 24 февруари. Тогава обаче Василев не се яви, а чрез адвокат представи болничен, че се е разболял от грип. Затова изслушването бе насрочено за 16 март.

Изслушването на Цветан Василев от Висшия съд на Белград ще продължи на 6 април, информира още БНТ, като се позова на говорителя на съда.

Всъщност екстрадицията му за втори път се гледа на първа инстнация – Висшия съд. Преди година делото приключи с решение, че банкерът трябва да бъде предаден на българските власти. Апелативният съд обаче отмени решението, защото Висшият съд не изслушал Василев и не проверил дали не се касае за политически процес. Така процесът бе върнат отново на първа инстанция.

Каквото и да решат съдиите, окончателно решение за екстрадицията взима правосъдният министър.

Съдебната сага около банкера започна, след като на 20 юни 2014 г. КТБ бе поставена под особен надзор. Тогава Василев изчезна. Оказа се, че е в Сърбия, която не е член на ЕС. Тъй като за него е издадена европейска заповед за арест, той и до днес се разхожда на свобода там.

Междувременно у нас за фалита на банката бяха обвинени 15 души.

Образувано беше и второ разследване срещу Василев за пране на пари.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.