Правят две стопанства от горското в Кюстендил

В Кюстендил се създават две горски стопанства, заповедта за това на земеделския министър Десислава Танева вече е издадена. Новият шеф на досегашното ловното стопанство, назначен на 1 март т.г. - инж.Тони Колев, вероятно ще оглави едното от двете, коментират хора от гилдията.

Досегашното държавно ловно стопанство "Осогово" в Кюстендил се разделя на две - на държавно горско стопанство "Осогово" и държавно ловно стопанство "Кюстендил", съобщиха добре информирани от гилдията хора вчера. Заповедта за създаването на двете горски структури на досегашната една територия е на земеделската министърка Десислава Танева от 11 март т.г., но влиза в сила от 1 юни 2016 год.

Администрацията им ще се помещава в една сграда. Вече е пратен екип, който да проектира цялостен ремонт на двуетажния комплекс в кюстендилския кв. "Могилата". Първаначално били планирани 150 хил. лева, вече средствата за реомнта и преоборудване са увеличени на 600 хил. лева, казаха запознати със ситуацията. И до 2008 год. в Кюстендил са съществували две горски стопанства, които тогава били обединени в едно - неясно с каква цел. "В сградата имаше една тоалетна, сега се проектира да станат две. Тогава едно WC е било достатъчно за целия състав, сега трябва още едно", подхвърлят тукашни от съсловието.

Със сигурност към досегашните 100 служители и работещи на терен ще има нови. Вече назначили двама-трима - старши лесничей и горски стражари, коментираха хора от горския сектор в града вчера. Сйъздавата се и 8 горски участъка, по 4 във всяка от новите структури. Досегашното ДЛС "Осогово" е най-голямото дърводобивно стопанство в страната, или поне е второто - за м.г. е добило 89 хил. куб. м. дървесина, а горската площ, която обслужва, е 62,141 хектара, каза назначеният наскоро за нов шеф на старата структура инж. Тони Колев.

Към структурата е и дивечовъдна станция за елени, сърни и диви свине в Осоговския балкан. На етапа не е ясно кои ще са двамата нови горски шефове в града, шансът инж. Тонев да остане са големи, коментират негови колеги и хора от дърводобивния сектор в района.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони