София отделя 7,7 млн. за спорт през годината

Над 7,7 милиона лева отделя Столичната община през годината за спортни дейности, както и за поддръжка на инфраструктурата и за нови спортни бази, съобщи Елен Герджиков, председател на Столичния общински съвет (СОС).
„От тази сума 2,2 милиона лева са само за спортни дейности - каза Герджиков. - А най-новите спортни обекти са физкултурният салон на 98-о училище „Св. св. Кирил и Методий“, новата многофункционална спортна зала в Девета френска гимназия и новият салон на Първа английска.“
Герджиков добави, че за първи път стартира програма за подпомагане на спортните клубове, основно на детско-юношеските им школи. Бюджетът ще е 400 000 лв., от които 70% са заделени за колективните спортове, а останалите - за индивидуалните дисциплини.


В Столичната община е формирана специална 12-членна временна комисия за анализ на състоянието на Витоша, която ще бъде оглавена от Елен Герджиков. В срок от 6 месеца ще бъде изготвен подробен доклад за състоянието и проблемите, които има в планината и ще бъде предложен начин за тяхното решаване. „Столичната община осъзнава своята отговорност за бъдещето на Витоша и въпреки че не притежава собственост там, е амбицирана да направи всичко, което зависи от нея, за да може планината да бъде достъпна за всеки и да е в много по-добро състояние“, обобщи Герджиков.
„Продължаваме линията от последните 5 години да доказваме, че спортът е приоритет на Столична община - каза зам.-кметът Тодор Чобанов. - Тази години инвестираме в 5 нови спортни зали, в ремонта на 9 плувни басейна и 14 физкултурни салона.“


Стана ясно, че Столичната община е отворена за проекти, които да възстановят плувните бази в града. „Готови сме за диалог и партньорства, но на места има проблеми със собствеността на обектите, като например при къпалня „Мария Луиза“ в Борисовата градина. Но е нужно държавата и заинтересуваните институции, както и съответните спортни федерации да се ангажират в това отношение“, каза още Чобанов.
Анатоли Илиев, общински съветник и секретар на организационния комитет за „София 2018 - Европейска столица на спорта“, представи най-големите събития в календара на инициативата през годината.

Столицата отворена за партньорство за строеж на модерен плувен комплекс

На пресконференция бяха анонсирани спортните планове в столицата за годината. От ляво на дясно: Анатоли Илиев, секретар на оргкомитета на „София 2018 - Европейска столица на спорта“, Татяна Георгиева , председател на Постоянната комисия за децата, младежта и спорта към СОС, Елен Герджиков, председател на СОС и шеф на фондация „София 2018 - Европейска столица на спорта“, зам.-кметът Тодор Чобанов и Ирина Димитрова, директор на дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм“.


Илиев обяви, че за 2016-а в инициативата „София 2018“ ще има около 30 събития, сред които са Обиколка на Витоша, т.нар. ърбън зона, летни и зимни фестивали на Витоша, Екстрийм фест, традиционният маратон, валиден и за балканско първенство, и др.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт