Майки на дцеа с увреждания: "Звучи грозно, но искаме да сме приемни родители!"

Майки на деца с увреждания излязоха на протест в Сливен срещу новите условия в програмата за лични асистенти. Те настояха да получат статут на приемни родители на собствените си деца. "Звучи грозно, но е така! Всички майки не деца с увреждания са дискриминирани по основно човешко право - правото на труд.

Освен това искаме да сме приемни майки, за да получаваме постоянен доход. Един приемен родител взема 600 лева за отглеждане на едно здраво, чуждо дете. Държавата отделя около 600 лева и за оставено в социален дом дете. А ние, биологичните майки на деца с увреждания, трябва да се молим на програми, да треперим дали ще ни одобрят за лични асистенти на рожбите ни и да получаваме трохи" - каза Нина Содаджиева, майка на 3-годишно дете с увреждания.

Тя и други жени с нейната съдба се възмутиха, че по новата програма за тази социална услуга броят на личните асистенти в Сливен е намален от 183 на 65 при нуждаещи се над 160 души. При това - работното време е намалено на 4 часа, срещу което се предвижда половин минимална работна заплата.

"Страшното е, че един личен асистент ще трябва да обслужва по двама или повече потребителя. Това е недопустимо, защото никой няма да остави детето или близкия си, за да обслужва друг нуждаещ се. Докато се грижим за друг, кой ще се грижи за нашите деца? Ей това не са го измислили. Това нарушава правата на децата и на хората с увреждания" - допълни Содаджиева. Пенка Василева, съпруга на мъж с увреждания, заяви, че е в пълна безизходица.

"Мъжът ми нито може да пие вода, нито да се храни, нито да става сам, на памперси е. Не зная какво ще правя, ако освен за съпруга си, трябва да обслужвам още някого. Нямаме никакви средства, нямаме помощ отникъде, само на неговата пенсия сме" - каза жената. Финансирането по старата програма е приключило в края на февруари, а приемът на документи по новата започвал на 25 март. След това тепърва ще се одобряват кандидатурите за лични асистенти.

"Сега сме без никакви средства. Всяка година, всеки месец трябва да се молим на разни програми!" - казаха още протестиращите жени. Те са изпратили жалба до социалния министър, агенциите за закрила на детето и за хората с увреждания, в която настояват час по-скоро да се намери решение. На 6 април ще има национален протест на майките и близките на хора с увреждания пред Народното събрание. "Искаме да участваме, но не можем да си позволим разходите по пътуването" - каза Нина Содаджиева. Билетът от Сливен до София в двете посоки е близо 50 лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони