Инцидент с лифта на Сопот, сблъскаха се две седалки с хора (ВИДЕО)

Форумът за климата зацикли след спорове Несъгласие за пазара на въглеродни емисии

Гласуват сделката за Брекзит преди Коледа Приоритет №1 е излизане от ЕС на 31 януари

Зоран Заев: Върнахме Македония отново на картата на света

Мода и сексапил в новия клип на Есил Дюран

Никола Стърджън към Борис Джонсън: Не можете да задържите Шотландия насила

В Италия извършиха най-голямата мирновременна евакуация Причината - авиобомба от Втората световна война

Катастрофи близнаци с децата в София “Труд” представя схемите на двете произшествия по свидетелства на очевидци

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 16 декември 2019

Хванаха шефа на пътното в Перник да кара пиян

Таван от 6100 лева за лидерската кампания в БСП

Шофьорът, блъснал две деца с джипа си в София, е криминално проявен

40% увеличение на пенсиите в Румъния Ще струва на хазната над 5 млрд. евро

Проф. Ганчо Ганчев: София изостава от Букурещ и от страните от Източна Европа

Иззеха опасни светещи гирлянди и пиратки Проверени са 587 продукта в над 300 търговски обекта

Канада не дава визи на българи заради мониторинга

БРЮКСЕЛ, От нашия специален пратеник

Мониторинг по правосъдието и вътрешните работи? Да, нека да го има, но не само за България и Румъния, а за всички държави членки на Евросъюза. Около това становище се обединиха в Брюксел наши евродепутатите и депутати, представители на правителството и членове на Европейската комисия.

„Дано да стане”, възкликна зам.-министърът на външните работи Румен Александров. Според него цялостното наблюдение на всички страни членки на ЕС ще осигури база за сравнение и ще спомогне да бъдат уточнени критериите за напредък в съдебната реформа и борбата с корупцията, които сега са твърде неясни и променливи. Мнението му бе споделено в множество изказвания по време на конференцията.

Единната система за сътрудничество и контрол в областта на правовия ред ще освободи българските граждани от чувството, че са дискриминирани и унижавани, а не са пълноправен член на Европейското семейство, решиха участниците в дискусията за ефективността на мониторинга.

Канада не дава визи на български граждани като се позовава на унизителния надзор, под който е поставено правоприлагането в страната ни, обясни зам. министърът Александров.

„Следва ли мониторингът да остане?” – запита шефът на Върховният административен съд Георги Колев в речта си на форума. И сам си отговори: „Да.” „Но в този вид ли да остане?” „Не!” – отсече той. По думите му „единният механизъм за наблюдение на всички държави членки е спасението”. Колев отбеляза още, че на европейското табло българското административно правосъдие заема челното трето място и запита: „Как да обясня на колегите ми, че тях ги надзирават, независимо, че работят по-добре от административните съдии в 25 други европейски страни?”

Депутатът Явор Хайтов отбеляза в своето изказване знаковото отсъствие на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов от събитието в Брюксел, посветено на европейската помощ за българската съдебна система.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.