Рибар отнесе 1500 лв. глоба за бракониерски риболов в яз. "Доспат"

Рибар ще плаща 1500 лв. глоба за бракониерски риболов в яз. "Доспат". Административният съд в Смолян потвърди окончателно акта наложен от инспектори от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/.

56-годишният К.Н. от гр. Гоце Делчев бил спипан да мята хрилна мрежа за бракониерски риболов в язовир "Доспат" вечерта около 21 часа на 16 юли м.г. Мъжът обжалва наказателното постановление, отричайки мрежата да е негова, тъй като не бил хванат от инспекторите в момента, в който я пуска във водоема. Той твърдял, че цял ден е ловил риба от брега с негови гости, но от компанията му заявяват, че не са ловили вечерта риба, а са се занимавали със "салатка и скаричка", за което били отишли на язовира.

Тримата инспектори на ИАРА свидетелстват, че са се крили в храстите наблизо, тъй като тактиката им е била да наблюдават едновременно двама бракониери с лодки акостирани на брега и изчакали и двамата да пуснат мрежите си, за да не се разобличат преждевременно, след което им написали актовете. К.Н. твърдял, че мрежата не е негова и отказал да съдейства да бъде извадена. В мрежата му с дължина 50 метра и ширина 1.5 м имало четири костура, три червеноперки и две каракуди.

"Съвсем законосъобразно е санкциониран, инспекторите са го видели отблизо от храстите как мята мрежата, а крутата санкция се надявам да има генерално възпиращ ефект по отношение на всички останали, които дръзнат да ловят бракониерски с хрилни мрежи във водоемите", заяви председателят на Административния съд и съдия по делото Игнат Колчев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини