Последният осъден на смърт българин: Старшината ми пусна бележка в килията, че разстрелът се отменя

Последният осъден на смърт българин се нарича Илия Балинов. Получил присъдата си за убийство и влязъл зад решетките преди 1989 г., за да чака разстрела си.

„Направих убийство. Пиянска работа. Те пияни, ние пияни. Дразнихме се един друг и стана бой на улицата. У мен имаше нож. Не съм искал да го убия“, спомня си пред Нова тв Балинов, който излиза след 22 години затвор в една нова България.

19 март 1988-а година е последният ден, който Илия прекарва на свобода. После е осъден на смърт. Сменят присъдата му през септември 89-а. Тогава съдбата му се усмихва.

„Един старшина имаше там. Отвори шпионката и ми хвърли една бележка. Вътре пишеше: „Не бой се. Смениха ти присъдата на 30 години“, разказва осъденият на смърт.

Заради добро поведение и работа в затвора 30-годишната присъда на Илия също е намалена. И така през 2010-а година, след 22 години и седем месеца зад решетките, затворникът излиза на свобода.

Днес той живее в родното си село, където го помнят с престъплението. От 2013-а е безработен. От време на време работи частно.

Когато влиза в затвора, Илия оставя съпругата и двете си деца сами. 22 години по-късно прави опит да се върне към семейството си. Безуспешно.

За него двете страни на живота отдавна са загубили границите си. Адът и раят, някога разделени от присъдата за смърт, сега са разделени от живота. На свобода.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.