Запорират имоти за 1,5 милиарда лева на Цветан Василев

Комисията за незаконно придобито имущество е внесла иск за запор на активи на Цветан Василев в размер на 1,5 милиарда лева. Звеното настоява имането на избягалия в Сърбия банкер да бъде конфискувано в полза на държавата. Това съобщи шефът на комисията Пламен Георгиев на пресконференция.

Той представи списък с имоти и сметки, на които ще бъде наложен запор. Сред тях е и палатът на Василев на Женевското езеро, оценен на 47 млн. евро, а също 288 картини,за близо милион,190 колекционерски монети на стойност 750 522 лева, четири апартамента в София, вила в Созопол и още две жилища във Варна и Царево.

Извън тези около 1.5 млрд. лв. има и сметка в Швейцария, но все още не е разкрита банковата тайна по тази сметка.

По думите на Георгиев "агресивното" придобиване на имущество от страна на Цветан Василев е довело до ликвидната криза в КТБ.

Проучването на комисията е показало, че КТБ е отпускала масово необезпечени кредити на новосъздадени фирми, които са открити именно с тази цел.

На такива компании са отпускани кредити от примерно 5 млн. лв., те не са можели да си плащат кредита, заради което е бил подписван анекс и с него е бил отпускан допълнителен кредит. Така сумата набъбвала до 50-60 млн. лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини