Борисов договаря с македонския президент съвместна охрана на границата

Премиерът Бойко Борисов и македонският президент Георге Иванов са се договорили да проведат съвместни българо-македонски операции по въздух и земя за охрана и контрол на границата, съобщават от правителствената пресслужба.

Двамата са договорили действията по време на телефонен разговор, в който са обсъдили и изострения проблем с бежанците и възможностите за прекъсване на каналите за нелегален трафик на мигранти по общата граница.

До момента страната ни е по-скоро в периферията на бежанския поток, но има опасения, че след затварянето на т.нар. Балкански маршрут, нелегалните имигранти отново ще се насочат към България, както стана през есента на 2013 г.

Българският премиер е изразил сериозна загриженост по отношение на ситуацията в западната ни съседка и е обещал хуманитарна помощ за бежанците на македонска територия.

Борисов е подчертал , че ефективният контрол по външните граници на Европейския съюз, които не се свеждат само до Шенген, е от първостепенно значение за овладяване на миграцията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика