Кметът на Русе иска законодателни промени за развитие на речните плажове

Кметът на Русе Пламен Стоилов /вляво/ настоява за законодателни промени. Снимка: Николай Каламов

Кметът на Русе и председател на Асоциацията на дунавските общини /АДО/ Пламен Стоилов иска законодателни промени за развитие на речните плажове. "Проблемът е, че е забранена всякаква интервенция в заливаемите зони", уточни градоначалникът. Като председател на Асоциацията на дунавските общини /АДО/ той напомни, че е предложена алинея в Закона за водите.

Чрез нея по инициатива на кметовете и през областните управители и Общинските съвети могат да се предоставя участъци от тези зони на кметовете, които да урбанизират териториите. Така ще се даде мощен тласък за развитието на туризма и за обръщането на градовете и хората към реките.

"На този етап възможностите на Министерството на туризма се свеждат единствено до обследване на териториите и обсъждане на възможностите с всички заинтересовани страни", уточни министър Николина Ангелкова. Тя беше в Русе, за да открие офис на българо-румънски технически секретариат за Дунавската стратегия.

"Не е нормално прекрасните острови и крайбрежие, които Русе има и които са извън "Натура", да не могат да се развиват като плажове", категоричен е кметът Стоилов. Така общината не може да прави нищо, дори да инсталира елементарни удобства като душове и кабини, тъй като дейността е абсолютно забранена.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини