Глоби от 300 до 1000 лв. ще има при неизпълнение на задълженията за неотложен ремонт

Металният парапет на строената през 1937 г. софийска сграда на ул. “Неофит Рилски” 41, който се сгромоляса през 2011 г. заедно с тримата младежи, излезли да изпушат по цигара.

При неизпълнение на задълженията за неотложен ремонт управителят на сграда ще бъде наказван с глоба от 500 до 1000 лв., а кметът на района и общината – от 300 до 700 лв. Това гласи новоприетата промяна в Закона за управление на етажната собственост, с които въведе нови административнонаказателни разпоредби във връзка с изискването за извършване на неотложен ремонт, съобщи Фокус.

Тази поправка е мотивирана с това, че неотложните ремонти са от особена важност поради опасността разрушаващите се сгради да застрашат живота и здравето на гражданите. Ако те бъдат ремонтирани ще намалеят злополуките, причинени от рушащите се сгради.

С промените се въвежда и изискване за нововъзникнала етажна собственост да избира управителен съвет –управител в 6-месечен срок от въвеждането на сградата в експлоатация с цел да се осигури навременно управление на етажната собственост и законосъобразното вземане на решения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини