Светлин Русев: Изтънчен и сърдечен

„Винаги е радост да се завърна у дома!“ - казва с усмивка прочутият по света български цигулар. Сега е у нас, за да зарадва и тукашната музикална публика да се наслади на „изтънченото му свирене, финия му колорит, лекотата на неговия виртуозитет и плътния, идващ от сърцето дъх“ (в. „Монд“).

Виртуозът Светлин Русев се разминава с шаблонната представа за световна знаменитост. Чужд на „звездното“ позьорство и капризно високомерие, той е приветлив и спонтанен, с момчешка усмивка. Възприема себе си като редови труженик на изкуството, а не като белязан свише. Да не повярва човек на признанието му, че като професор във Висшата национална консерватория за музика и танц в Париж със студентите бил много строг.

Няма у него помен и от онази болезненост, излъчвана от виртуози вундеркинди като Васко Абаджиев. „Няма такова нещо! - възкликва музикантът. - Аз имах истинско детство и без никакви лишения. Помня, когато в Русе дойде детето чудо Вадим Репин. Как само гледаше с отворена уста децата в двора на училището. За разлика от мен, той никога не беше играл и ритал топка и единственото му удоволствие беше да поспи до 10 сутринта в неделя.“

Светлин Русев е русенец, син на музиканти. В очерк за него френски журналист представя детството му като „карикатурно“. Бил чист продукт на България от 80-те години на миналия век, с образование, посветено устремно на развитието на един изключителен музикален талант. Стимул за момчето да се отдаде на музиката били и „срещите с велики учители и изпълнители“. Навярно авторът има предвид уроците, които цигуларчето взема от прочутия британски педагог проф. Ифра Нийман като стипендиант на фондация „Людмила Живкова“.

Ранните спомени на Светлин звучат по-различно. Бил задоволено, безгрижно дете, със собствен велосипед и мечта да стане пилот. Но като начало се сбъдва мечтата на майка му – син цигулар. Първата му поява на сцена е на 7-годишна възраст в Русенската опера, където свири с оркестъра като солист. „Не помня нищо, защото прожекторите много ми блестяха“ - връща се към дебюта си вече прославеният изпълнител.

И се почва с конкурсите. Явява се на десетина и печели награди. „Това е неизбежно зло - признава музикантът - Защото е единственият начин да те чуят. Преди години положението беше по-различно, конкурсите бяха по-малко, по-престижни. А сега лауреати на международни конкурси има десетки, всяка година. Нещата се обезсмислят.“

Съдбата обаче е предопределила Светлин да печели конкурси. Приемат го в Парижката консерватория. (Проф. Ифра Нийман е засегнат, понеже му е уредил стипендия от Британския съвет.) Завършва блестящо. Журито на Консерваторията му присъжда първа награда за цигулка и първа награда за камерна музика. Проф. Жан Жак Канторов го насочва към конкурс за концертмайстор на оркестъра в Оверн. Там започва солистичната му кариера. Следва конкурс за Националния радиооркестър на Франция. Спечелен.

Днес българинът е концертмайстор на Филхармоничния оркестър на Френското национално радио, главен концертмайстор на Филхармоничния оркестър на Сеул, професор по цигулка във френската консерватория. Свири с най-престижните световни оркестри. Лауреат на десетки награди. Ангажиментите му са планирани за година и половина напред.

„Не приемам заетостта си като свръхтовар, за мен тя е шанс и късмет. Никой не ме кара да работя толкова много или насила. Правя го с удоволствие“ - споделя виртуозът. И винаги намира време да отскача до България. Наскоро взе присърце и ролята на артистичен съветник на Софийската филхармония. Има и участия в Русе, Видин и Варна.“

Виртуоз с фин усет

„Българинът Светлин Русев е на път да се превърне в новия любимец на парижката публика, откакто пое поста на първа цигулка към Филхармонията на френското държавно радио“ - предвижда в.“Монд“. „Окичен с международни награди, този виртуоз, с фин усет за звука, е от новото поколение музиканти, които предпочитат да правят музика, както им идва отвътре. Блестящ изпълнител на славянска музика и водещ разпространител на музиката от родината си, България.

ЗА НЕГО

Свири с върховно майсторство

Солистът в концерта за цигулка на Сибелиус беше Светлин Русев, който свири с върховно майсторство. Той предложи истински израз, мощна ритмика и огромен спектър от нюанси и импулси. Най-добрата част беше финалът, но това впечатление най-вероятно се дължи на огромните технически предизвикателства, от които се състои. В неговото движение възходът на третините звучаха като картечни откоси.

Майкъл Трауб, в. The Citizen

С точността на демон

Светлин Русев има точността на демон, лекостта на елфически стрелец и увереността на архангел вестоносец. Способен е да ви предскаже края на света, докато го аплодирате.

Ролан Дюкло, френски музикален критик

Вдъхновява и хипнотизира

Светлин Русев е човек, който вдъхновява. Когато излезе на сцената, хипнотизира всички около себе си – и музиканти, и публика. Той е перфектната комбинация между емоция и техника. Голяма част от световните музиканти се опитват да овладеят или едното, или другото, но при него комбинацията е невероятна. Професионалист до мозъка на костите си. Когато слезе от сцената, е невероятно сърдечен човек. За мен е чест, че го познавам и че работим заедно.

Виктор Стоянов, директор на Софийската филхармония

Трудолюбив и крайно целенасочен

Светлин Русев е един от най-добрите цигулари на всички времена. Следя неговото израстване от много години и преди повече от 14 години беше гост-солист на оркестъра на Класик ФМ „Концертмайсторите“. От този период пред очите на българската и световната публика показа как се изгражда музикант – така че да поддържа нивото си и да върви все напред. Той е изключително трудолюбив, страшно целенасочен и с огромен капацитет на полезно действие. Виртуоз, който респектира, репетира непрекъснато и поддържа прецизно изпълнение.

Васил Димитров, създател на Класик ФМ

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица