Европейски рекорд! Иск за 2,2 млрд. лв. срещу Цветан Василев (обзор)

За да се пренесат доказателствата се наложило КОНПИ да наеме специален транспорт.

По делото имало 6 тона доказателства

Банкерът консултирал сам себе си

Иск за над 2,2 млрд. лв. срещу собственика на фалиралата КТБ Цветан Василев внесе Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ). „Такъв иск не е внасян в български съд и според мен и другаде в Европа. Материалите по него запълниха цяла стая от горе до долу", обясни председателят на комисията Пламен Георгиев.

Искът е внесен в Софийския градски съд, а към него са прикрепени доказателства от 28 000 страници, които тежали близо 6 тона. "Наехме специален транспорт, печатница, а в пренасянето участваха служителите на съдебната охрана, дори пробиването на дупките в хартията беше тежък процес", каза Георгиев. Той определи иска като безпрецедентен не само заради цената му, но и заради доказателствата, които стоят зад него.

Заради огромния обем съдията Валерия Банкова, която ще разглежда иска, няма да бъде разпределяна по други дела до 20 май.

Проверката на КОНПИ срещу Василев започна след обвиненията му, че е присвоил 206 млн. лв. от банката.

Вчера Георгиев обрисува накратко схемата, по която банкерът беглец е прикривал произхода на парите. Василев получавал заплащане по консултантски и посреднически договори. Оказало се обаче, че, за да посредничи за продажбата на част от акциите на едно дружество за 2,2 млн. лв., той е получил 1 млн. лв. Установено било и, че е консултирал сам себе си. Освен това били кредитирани „кухи“ фирми за десетки милиони левове.

"Това е била една пирамида. Балонът се е раздувал, раздувал и така до момента, в който банката е останала без всякаква ликвидност", посочи Георгиев.

Запорираните имоти са в Швейцария и България – София, Созопол, Варна, Царево. Сред тях е и централата на КТБ на столичния пл. „Гарибалди“.

Наложен е запор и на банкови сметки. У нас в банки Василев и близките му имат 11,3 млн. лв. Акциите и дяловете им във фирми са 727 млн. лв. Запорирани са и сметките му в Швейцария. Там обаче не е отпаднала банковата тайна и не се знае какви са наличностите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право