Пневмонии убиват 800 000 души в света всяка година Децата и възрастните хора са най-уязвими

Ледено и оранжево вино предлага Villa Vinifera Избата открива първия си представителен магазин

Министър Желязков: Приетите текстове в пакета „Мобилност“ ще доведат до повишаване на вредни емисии

Фронтекс: Броят на мигрантите по източния маршрут нараства

Румен Радев: В своята командирска практика нямам нито един загубен самолет, нито един загинал летец

Децата в риск са уязвими от социалния закон Социалистите пращат текстовете в Конституционния съд

Проф. Олег Асенов: Електронната система за тол таксите ще помага срещу нерегламентирания превоз на пътници

Нинова: В правилника на парламентарната групата на БСП няма партийни наказания

Соцвеличия почетоха паметта на Христо Христов (снимки) 100-ина души, работили във външната търговия отбелязаха 88-ия рожден ден на бившия си министър, който почина на 16 ноември

Прокуратурата в Италия разследва Матео Салвини заради служебни полети

НЗОК отпуска безплатно по 2 лекарства за заболяване Лекари се оплакват от новия Националния рамков договор, който предстои да бъде подписан

Сидеров: Не съм част от управлението! Каракачанов има две детски мечти – да бъде министър на отбраната, другата е да измести АТАКА и Волен, която няма да се сбъдне, категоричен е партийният лидер

АПИ: 70% от българите смятат за справедливо камионите и автобусите да плащат по-високи такси

Владислав Горанов: Радев е приел ролята на опозиционен лидер, но понякога с това вреди

Доналд Тръмп нападна Грета Тунберг: Кротни се!

Български берачи на малини мизерстват в Португалия, нямат работа и спят по 40 души в стая

Българи, заминали да берат малини, се оплакват от мизерните условия, които са им предоставени в Португалия, разказа Нова тв.

Няколко дни след пристигането си в Португалия част от берачите се оплакват, че са били излъгани – и за парите, и за условията, които са им били предоставени на място. 150 българи са в местността Тавира, настанени в три ферми. Българите се оплакват от мизерията, като молят да им обърнат внимание и да ги „избавят от този батак“.

„Има 40 човека в една стая, навсякъде е огромна мизерия, бих предпочел да спя на пейка, завит с кашони, отколкото да съм там“ , споделя един от гурбетчиите.

Още по време на интервютата в Бюрото по труда се организират срещи с представители на фермите от Португалия, показват се снимки на къщите и се кани човек, който е работил минала година, за да им разкаже за условията, обясняват от Агенцията по заетостта. От институцията твърдят, че всеки един от берачите е запознат с условията по договора си, но голяма част от тях дори не са могли да го прочетат.

Българите споделят, че стоят без работа, а работодателите им обещават да започнат до 2-3 седмици. Някои от тях вече се прибират в България, но на собствени разноски. Оплакват се и от заплащането, по обява то е било 1200 евро, а с пристигането са им заявили, че максимум с бонуси за допълнителен труд и продуктивност, ще получават до 850 евро месечно.

Собственикът на една от фермите каза пред Нова тв, че бюрокрацията, чиято работа не зависи от него, се бави. Всеки един работник трябва да изчака седмица и половина, за да има легални документи да работи.

След проверка на Агенцията по заетостта от мястото са изпратени снимки на чисти помещения за хранене и спални.

Заминаващите на Централна автогара споделят, че ниското заплащане, лошите условия на труд и безперспективността са мотивите да пътуват зад граница, за да спечелят пари и да си пробват късмета. Един от заминаващите споделя, че бюрото по труда му предлага единствено работа в Португалия, в България няма предложения за него.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.