Ердоган: Демокрацията, свободата и върховенството на закона нямат стойност в борбата с тероризма

Демокрацията, свободата и върховенството на закона вече нямат никаква стойност, каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган. После добави, че тези, които не подкрепят усилията на Анкара да се справят с терористите в страната, са врагове на Турция, предаде Russia Today.

„Демокрацията, свободата и върховенството на закона… За нас тези думи нямат вече никаква стойност. Тези, които стоят от нашата страна в борбата с тероризма, са наши приятели. Тези на отсрещната страна са наши врагове“, каза Ердоган пред местни политически лидери в Анкара в сряда, цитиран „Дойче Прес“.

Анкара планира да наложи „железния си юмрук в борбата с терористите“ и „да се бори с военните на Кюрдската работническа партия“ в югоизточната част на страната.

Официалната политика на Турция разглежда кюрдските военни, които са разпръснати навсякъде в Сирия и Ирак, като директна национална заплаха. Ердоган повтори, че Турция ще нападне кюрдите, където и да са.

„Където и да бягате, нашите войници, полиция и охранители, ще ви намерят и ще сторят каквото е необходимо“, каза турският президент, обръщайки се към кюрдската армия.

Той също така притисна властите по-бързо да прекратят имунитета на прокюрдските политици към наказателно преследване.

„Вече не виждам като легитимни политически участници членовете на партия, която открито е част от клон на терористична организация“, каза Ердоган. Турският президент многократно е обвинявал Народната демократична партия на Турция, че подкрепя бойците на Кюрдската работническа партия.

Това не е първото противоречиво изказване на Ердоган. През януари той многократно повтори желанието да превърне Турция в президентска република.

През февруари обвини Вашингтон, че е виновен за кървавата баня в Сирия, тъй като не признава като терористи кюрдите, борещи се срещу Ислямска държава в региона.

Конфликтът между турското правителство и кюрдското население, което се бори по-голяма автономност, продължава от десетилетия. С няколко прекратявания на огъня през годините, Анкара е обвинявана от много организации за защита на човешките права, че поставя живота на цивилните, живеещи в югоизточната част на страната, в опасност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят