На 10 декември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за вторник, 10.12.2019

Тихият талант, в който всички припознават Пирло

Мишел Бачелет: Глобалното затопляне може да предизвика кризи в сферата на човешките права

Трансджендър лудост в Холивуд

Кола се преобърна и падна в коритото на Старата река в Казанлък

Москва вдига ракетен купол над Арктика

Жълт код за мъгла в 13 области утре

Две деца и двама възрастни с опасност за живота

Премиерът Борисов: Винаги съм щастлив, когато има добри данни за българската икономика

България е 52-ра по човешко развитие Лидери сме на Балканите, изпреварваме и Турция

Нараства интересът към къщи край Бургас Най-скъп е кв. “Братя Миладинови”

Две деца пострадаха при челен удар в Шумен

Запечатват заведения на фирми бушони Трупат задължения за 1-4 млн. лв., но не ги плащат

Изкуствен интелект довършва 10-ата симфония на Бетховен

Учени: Картофите от хладилника причиняват рак

Съхранението на картофите, които ядем в хладилник, крие възможността опасен химикал да застраши здравето ни, включително да причини рак, предупреждават британски експерти, цитирани от в. „Дейли експрес“.

От британската Агенция по хранителни стандарти препоръчват картофите да не се съхраняват в хладилник, като в сайта на агенцията дори се изтъква, че съдържащите скорбяла зеленчуци са най-неподходящите продукти за съхранение в хладилник.

Причината картофите от хладилника да са вредни, е че скорбялата в тях се преобразува в захари. При печене или пържене захарите се свързват с аминокиселината аспарагин, в резултат на което се образува вредният химикал акриламид.Това е химикал, използван в индустриалното производство на хартия, пластмаса и оцветители за храни.

Според сайта cancer.gov изследвания с животински модели са показали, че излагането на действието на акриламид представлява рисков фактор за няколко вида рак.

Този химикал се съдържа в повишени нива в чипса и пържените картофи. Следи от него се откриват и в хранителните опаковки.

Експертите препоръчват картофите да се съхраняват на хладно и сухо място – например на дъното на шкаф, вместо в хладилник.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.