Огранизации на тютюнопроизводителите към ДСБ: Играете си със съдбите на хиляди семейства

Националната асоциация на тютюнопроизводителите и Съюза на производителите на ориенталски тютюн в България заплашиха с протест и поискаха да спре политическото заиграване с тях. Двете организация излязоха с декларация, в която реагират остро на опитите на ДСБ да очернят „Булгартабак”.

Пълният текст на протестната декларация:

„Национална Асоциация на тютюнопроизводителите – НАТ 2010“ и „Съюз на производителите на ориенталски тютюн в България- СПОТ БГ“ призоваваме лидерите и представителите на политическите сили да спрат с политическото говорене срещу Булгартабак и заигравания с тютюнопроизводителите. Изявленията на ДСБ от последните дни, с което се цели трупане на популярност и електорални симпатии води до точно обратния ефект, могат да се класифицират като заиграване със съдбите на хиляди български семейства.

Обръщаме внимание, че тютюневия сектор е изключително чувствителен към всякакви зловредни слухове, още повече изказани от името на висши политици и държавници.

Булгартабак обяви, че ще редуцира закупуваните количества тютюн от българските производители с 80 на сто. Това решение ще има пряко отражение върху българските тютюнопроизводители. За последните пет година компанията Булгартабак е изплатила 103 милиона лева за тютюн. Ако компанията спре да изкупува тютюни в същите обеми това означава, че над 15 % процента, около 4 000 000 кг., на стойност над двадесет милиона лева, от произвеждания в страната тютюн няма да бъде изкупен.

Булгартабак е единствената българска фирма, оперираща както в сектора на изкупуване, промишлената обработка и продажба на тютюни, така и в сектора на тютюневите изделия. Компанията е единствената, която ежегодно изкупува тютюн от всички сортови групи, които се произвеждат в България и винаги е била естествен коректив на пазарното търсене и цени на българските тютюни, а също така и преграда пред извършването на спекулативни сделки от страна на случайните оператори на пазара. Булгартабак винаги е откликвал и помагал на нас производителите и е инициирал множество инициативи за популяризиране на българския тютюн.

НАТ 2010 и СПОТ БГ предупреждаваме, че увреждането на имиджа на която и да е отговорна компания, изкупуваща тютюн, но най- вече на Булгартабак, ще донесе само негативи на страната, тъй като намаляването на търсенето ще доведе до лишаване от доходи на хиляди български семейства.

Ние питаме - готови ли са политиците от ДСБ да понесат отговорността за:

1. отнемането на поминъка и дохода на хиляди семейства на тютюнопроизводители;

2. лишаването на икономиката на Република България ежегодно от над 20 000 000 лева, в резултат на не реализирането на продукцията ни;

3. затварянето на още български предприятия;

4. превръщането на множество трудолюбиви граждани в безработни.

Ние сме готови за протестни действия! И сме убедени, че всички над 200 000 тютюнопроизводители ще ни подкрепят, защото всички сме засегнати!"

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес