Обрат - 5 г. затвор за екскмета на Исперих

Ефективна присъда от 5 г. затвор наложи в петък Апелативният съд във Варна на бившия кмет на Исперих Бейсим Шукри /48г./ за опит за убийство и престъпление против реда на управлението. Миналата година ексградоначалника беше оправдан от Разградския окръжен съд.

До обрата се стигна след протест на Окръжната прокуратура в Разград, поддържан от Апелативна прокуратура във Варна. Бившият градоначалник е признат за виновен в опит за убийство на горски стражар и деяние против реда на управление и трябва да изтърпява наказанието при първоначален общ режим, съобщават от Апелативна прокуратура-Варна.

За опита за умишлено убийство Шукри бе осъден на 5 години лишаване от свобода, а за употребата на сила и заплаха с цел да принуди орган на властта да извърши или да пропусне нещо по служба или свързано с функциите му – на 3 години и половина лишаване от свобода. Подсъдимият ще изтърпява най-тежкото - 5 години лишаване от свобода.

През миналата година Окръжният съд в Разград произнесе оправдателна присъда за опита за убийство на горския стражар и призна подсъдимия за виновен само за престъпление против реда на управление. Последва протест на прокуратурата пред Варненския апелативен съд, който върна делото за ново разглеждане в Окръжния съд в Разград поради допуснати процесуални нарушения.

При повторното разглеждане на делото срещу Шукри в Разградския окръжен съд той отново е оправдан за опита за убийство и е признат за виновен само по чл. 270, ал. 1.

С последвалия нов протест на Окръжната прокуратура се стигна до ефективната присъда, която подлежи на касационен контрол.

Инцидентът стана на 23 февруари 2013 г. след 17,30 часа, когато тогавашният кмет на Исперих отишъл на бракониерски лов в ловното стопанство "Воден Ирихисар" в землището на село Йонково. Застанал на позиция на направено чакало върху дърво. За предстоящия бракониерски лов ловните надзиратели имали предварителна информация и били изпратени, за да го предотвратят. Шукри бил забелязан от ловен надзирател, който му наредил „Стой на място. Горска стража!“ Въпреки предупреждението, Шукри произвел четири изстрела в посока срещу трима горски служители. Падайки от дървото, успял да произведе и пети изстрел срещу горския стражар Астраджиев, след което избягал от местопрестъплението.

По иззетата маскировъчна шапка в стопанството е открит ДНК-материал, който показал пълно съвпадение с ДНК-профила на подсъдимия. Иззетият уред за нощен прицел, марка "Дипол", също уличава бившия кмет в извършените престъпления, както и откритите гилзи, изстреляни от ловната му карабина, която се води на негово име в служба КОС на МВР. От направената съдебно-техническа експертиза телефонът на Шукри е локализиран по време на престъплението в района на ловното стопанство. Съдебномедицинската експертиза доказва безспорно, че получените травматични увреждания на подсъдимия са при падане от чакалото на дървото.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право