София ще се учи от Виена, която 50 години се топли от боклук

Докато в последните 10 години София депонира боклука си на сметището в Суходол, превръща го в бали по специална технология или изпада в кризисни ситуации покрай управлението му, общината в най-добрия град за живеене – Виена, прави ток, парно и „хладно“ от отпадъците. Първият опит е от 1963 г.

Днес българската столица, в която вече има модерен завод за отпадъците, ще черпи опит от австрийското кметство в изграждането на инсталация в ТЕЦ София, в която RDF горивото – крайния продукт след преработването на боклука, да се превръща в ток и парно. Очакванията на „Московска“ 33 са след заработването на съоръжението от боклука на София да се топлят над 30 000 домакинства, като се създаде възможност за намаляване на цената на парното. Индикативната стойност на българската инсталация ще бъде около 135 млн. евро, а прогнозите са прокетът да бъде завършен след 2020 г.

За да видят как работят четирите инсталации за преработка на отпадъците във Виена, кметът Йорданка Фандъкова и столичният екип, който се занимава с управлението на отпадъците, лично проследиха процеса на горене на сметта. С тях бяха и граждани от столичния район „Сердика“.

„Мирише ли тук? Не. Жилищата в района струват около 5000 евро на квадрат“, обясни „екскурзоводката“ на завода Шпителау, който има приказна архитектура и е една от атракциите в центъра. Там има системи за пречистване на газовете.

„Това, което е направила Виена като опазване на околната среда, като филтриране, като улавяне на газовете, които притеснят хората, ще бъде направено и в София. Предвиждаме 4-степенни системи за почистване на газовете, които не позволяват по никакъв начин инсталацията да работи, без да работи пречиствателното съоръжение“, написа Фандъкова във фейсбук.

Всъщност София вече има архитектурен проект на новата инсталация, който е изготвен от италианци. Визията е изчистена и прилича на тьй модерния скандинавски стил. Сега ще се черпи австрийски опит, за да се направи така, че да няма вредни емисии при изгарянето на RDF горивото.

„Виена ще ни помогне още с опита си за създаването на Софийска общинска компания за сметосъбиране и сметоизвозване, както и в разработването на цялостна енергийна стратегия на София. От откриването на завода до момента сме сепарирали 510 т черни метали, 76 т. хартия, 28 т. цветни метали, 28 т пластмаси, 102 т. найлон и 833 т стъкло, а от инсталациите са произведени 7300 т. високо качествен компост и 1750 мWh eлектроенергия“, категорична бе Фандъкова.

И докато София ще гори RDF горивото, във Виена няма такъв „отпадък“ - боклука директно се превръща в ток и парно. В най-старото съоръжение работят около 100 души. Освен ток и парно в централния завод с австрийската столица произвеждат и „хладно“ - има климатична секция, където енергията от боклука през лятото отива за охлаждане на сгради.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини