Българският метох в Истанбул става музей

Сградата на българския метох преди реставрацията. Снимки: Деян Йотов

Във възстановения със средства на държавата български метох в Истанбул ще има представителна музейна експозиция за екзархийското дело и живота на българската общност в Истанбул. Това заяви министърът на културата Вежди Рашидов, който замина на кратко еднодневно посещение в Истанбул, за да инспектира заключителния етап от подготовката на новия музей, както и да направи инспекция на продължаващата реставрация на Желязната църква “Свети Стефан”.

Собствеността на метоха на Българската екзархия и още шест екзархийски имота в Истанбул беше възстановена по време на първия мандат на министър Рашидов. Триетажната каменна сграда е строена през 1850 г. и е един от центровете на българското духовно и национално възраждане. В нея е имало приют, редакция, печатница, семинария и българско училище.

Сега прочутата сграда край Златния рог, която близо 100 години беше необитаема, е напълно реставрирана. Екип от специалисти под ръководството на директора на НИМ проф. Божидар Димитров подготви тематичен план за реализирането на бъдещата музейна експозиция в метоха.

Министър Рашидов ще инспектира днес и продължаващата цялостна реставрация на прочутата българска Желязна църква “Свети Стефан”. В момента се ремонтира последната - западната фасада на храма с камбанарията, които гледат към метоха. Успоредно с това върви и реставрацията на интериора на храма.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура