Пристигна легендарният Тери Гилиъм

Тери Гилиъм на летището. Снимка: бТВ

Великият визионер, режисьор, художник и единствен американец в легендарната комедийна трупа “Монти Пайтън” Тери Гилиъм стъпи на българска земя, за да гостува на юбилейното 20-о издание на София филм фест. Участието на мистър Гилиъм във форума е черешката на тортата, той е третото голямо име в столицата след визитите на канадския режисьор с български корени Тед Кочев и унгарския самобитен арт автор Бела Тар. Тери Гилиъм е и един от най-прочутите и успешни филмови хора, посещавали страната ни. Той придобива световна слава с гениалните скечове и филми на “Монти Пайтън”. Гилиъм участва като актьор, режисира някои от епизодите и е автор на иконичните анимации, които с времето се превърнаха в запазена марка на “Монти Пайтън”.

Извън колаборацията си с “пайтъните” Майкъл Пейлин, Джон Клийз, Ерик Айдъл, Тери Джоунс и Греъм Чапман, Тери Гилиъм разгръща впечатляваща индивидуална кариера. През 80-те години на миналия век той прави сюрреалистичното бижу “Бразилия”. Филмът става модерна класика на авангардното кино и до днес се смята за един от най-големите шедьоври в жанра на антиутопията.

През 90-те години Тери Гилиъм прави невъзможното и екранизира накиснатата в дрога, алкохол и видения книга на Хънтър С. Томпсън “Страх и омраза в Лас Вегас” с Джони Деп и Бенисио дел Торо. През годините Гилиъм налага свой крайно впечатляващ и разпознаваем режисьорски стил, авторовият му почерк се познава от втория кадър.

Последният му засега филм беше “Нулева теорема” с Кристоф Валц. В България той ще се срещне с множеството си почитатели и ще представи “Бразилия” и може би най-успешният си в комерсиално отношение филм - “12 маймуни” с Брус Уилис.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура