Жители на три села блокираха пътя Перник – София заради водния режим

Бургас с нов паркинг за 50 коли

Благотворителният календар на Fibank вдъхновява да правиш добро

Дължими налози за служебен аванс за шефа

Криминалисти от Сливен беседват с ученици за вредата от наркотиците

Районна прокуратура – Средец дарява награда от ВСС на „Българската Коледа“

Премиерът Борисов: Принципът, който сам защитавал, е отбрана и възпиране, но диалог с Русия (ВИДЕО)

Срути се стена на строителен изкоп в столичния квартал „Манастирски ливади“

Светофар падна на кръстовище в столицата

Глобиха бивш кмет 3000 лева за незаконно сметище

Приеха Андреа в болница на системи (СНИМКА)

Синът на Миню Стайков остава на свобода

Силно земетресение е усетено край остров Крит

Шофьорка отнесе пешеходец на улица в Лом

Мегз: Майка ми ме научи да готвя едва на 28

Извънземни танцьори

“Фактът, че обичаме бахур, не значи, че непременно трябва да се запознаем с прасето. Да говориш за фотографията е като да танцуваш за архитектурата. Не мога да ви дам формула за успех, но мога да ви дам формула как да се провалите: опитайте се да се харесате на всички.

Правете това, което обичате. Обичайте това, което правите.”

Това послание е поместено в раздел “Биография” на сайта на известния фотограф Рик Гест, автор на тези извънземни снимки на танцьори, направени с отдавна позната техника – с помощта на стробоскопско осветление. Образованият съвременен човек не би се учудил на тези образи, тъй като фотографията със стробоскоп не е изобретена от вчера. Фотографите обикновено използват два вида – по-популярният е прост източник на мигаща светлина. Има и още по-просто приспособление – лампа, върху която се върти диск с процеп.

Последният писък на техниката са стробоскопи, при които пулсациите се контролират с лазер. Вече може да бъде заснето движение със скоростта на атосекунда – това се равнява на една милиардна от милиардната от секундата, или времето, за което светлината да изминава разстояние колкото дължината на три водородни атома.

Стробоскопските снимки на балетистите от Richard Alston Dance Company не са първият или последният опит на Рик Гест в заснемането на танцьори. Има три изложби с портрети на балетисти, като последната – на танцьори от Royal Opera House (ROH), е озаглавена What Lies Beneath (”Под повърхността”). Тя беше открита през януари тази година. Рик Гест е портретист, рекламен фотограф, който е правил кампаниите на компании като Nike, BMW и др. Сред клиентите му са още Adidas, Aston Martin, Audi, Bentley, Blackberry, British Airways, BMW, Canon, Chevrolet, Ferrari, Ford, Hugo Boss, Jaguar, Lacoste, Land Rover, Maserati… и списъкът е огромен. Той беше и официален фотограф на олимпийските игри в Лондон през 2012 г.

История

Първото приложение на високоскоростната фотография е било, за да се разреши дълговечният кръчмарски спор: “Когато конят препуска, дали има момент, в който и четирите му крака са във въздуха?” Снимките прави Едуард Майбридж през 1878 г. И отговорът е: да, остава във въздуха. По същия начин през 1886 г. австрийският физик Петер Залхер в Рийека заснема летящ куршум, а Ернст Мах изучава свръхзвуковата скорост. Пистолетът стреля в затъмнена стая при отворена бленда, светкавицата се включва от звука на изстрела, увеличен чрез микрофон. Харолд Еджертън разработил метод да се заснеме експлозията, нужна за детониране на ядрената бомба. Смята се, че той е пионер в стробоскопската фотография – на отворена бленда се заснема движещ се обект, осветен на импулси от светкавицата.

Стробоскопски снимки на Джон Мили – албанският фотограф, станал най-известен с фотосесията на Пабло Пикасо за сп. Life през 1949 г. Извън фотографията стробоскопът е устройство, което произвежда бързо повтарящи се светлинни импулси. Благодарение на него се създава илюзията за забавен ход – вероятно се сещате за светкащите светлини в дискотеките.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.