Как постят зодиите?

Овен: Налита на бой

Великият пост е дълъг 48 дни и е под знака на Овена. Обикновено Овните не са нито най-ревностните постници, нито най-набожните в зодиака. Духовните им интереси са от практично естество - да се спази ритуала, да се чукнат с този-онзи с яйчицата и т.н. Ако все пак решат да постят, в началото ще бъдат ревностни. Ще си купят религиозно календарче, ще спазват всички предписания на Светата църква, докато не озвереят от глад. Не стойте в близост до постещ Овен! Когато му пристърже стомахът, започва да се вбесява от дреболии и дори налита на бой.

Телец: Пониква му ореол

При Телците и постенето съотношението е 50 на 50. Те или категорично отказват да подлагат тялото си на мъчителни лишения, или се хвърлят ревностно да се докажат пред Бога, като не вкусват дори и олио и зехтин. Постещите Телци обикновено са посветени на религията хора, които вършат нещата с вяра и убеждение. Затова и ограниченията не им тежат чак толкова. Още на 12-ия час започват да се усещат като светци, а седмица след началото над главите им определено просветлява ореол, когато се бръснат или си мият зъбите пред огледалото.

Близнаци: Стават зли

От Близнаците по всяко време блика мистицизъм. Те се нуждаят от вярата, както Рибите от мечти. Но понеже често са политеисти, вземат от всяка религия това, което им изнася. Тоест, ако си решат, може и да попостят известно време, колкото да видят дали ще отслабнат. И така Близнакът по време на пости може да се окаже доста неприятно човече. Той не става избухлив като Овена, но гладът го прави доста раздразнителен. Очаквайте от вашия приятел, постещия Близнак, да се заяжда и да ви се подиграва, като злоупотребява с най-съкровените ви тайни.

Рак: Благочестиво заядлив

Ракът е сред най-религиозните знаци. Посвети ли се на вярата, става по-голям светец и от папата. Фанатизмът му се проявява и в постите, които приема много сериозно. В дома на Рака се спазва стриктно буквата на канона. След седмица-две духът му се смирява, ликът му се озарява от богоугодност, а очите му сияят с леко нездрав блясък. Нормално е да е по-лесно запалим при тези обстоятелства, защото набожният Рак се състои почти изцяло от аура и около 15% тленна тъкан. Ако Рак постник се скара с вас, дори и да ви удуши, то ще бъде с благочестие.

Лъв: Настървен и страшен

Може да очаквате от един цар на животните да пости, колкото и абсурдно да звучи. Има Лъвове вегетарианци и дори вегани, така че не си правете заключенията по аналогия със звяра. Лъвът не е склонен към лишения и аскетизъм, но би могъл да спази религиозен ритуал или духовна практика, дори когато става дума за великите пости. Но по въпроса как гладът ще се отрази на емоционалното му равновесие, няма да си кривим душата. Ако е спазил строгия пост от 14 до 18 март и не е ял дори и готвено с олио, Лъвът в момента е настървен и страшен.

Дева: Стисне ли челюст, бягайте

В дома на всяка Дева има едно тайно заключено чекмедже. Живеещите с представители на този знак сигурно си умират да знаят какво има вътре. Има червен телефон за пряка връзка с Бога. Те не се чувстват длъжни да постят, тъй като между тях и Господ съществуват друг вид отношения. Но пък ако решат да спазят обичая, а всяка Дева е убедена, че постът действа разтоварващо за организма, той ще бъде осъществен по схема. Липсата на обичайните крехки мръвки в менюто правят Девите още по-придирчиви и заядливи. Съветът в общи линии е - видите ли, че стискат челюсти, хвърлете всичко и бягайте!

Везни: Пробва нови манджи

Везните постят, но ако се налага. Примерно, ако са се разбрали с Господ, че те ще направят тази саможертва, пък той, от своя страна, ще им осигури... онова тайно нещо, за което са го помолили. Като чревоугодници и любители на живота Везните съумяват да се възползват напълно от постите, като опитват нови апетитни постни манджи, за които не им остава възможност, докато ядат пилешко, телешко, заешко, фазани, прасета, кюфтета и други ароматни и цвъртящи меса. Затова и лишението не им се отразява толкова тежко, колкото на някои други знаци.

Скорпион: Пости до дупка

Скорпионите не се съобразяват с канона. Подобно на Девите, те живеят с убеждението, че между тях и Бога има специална връзка. Ако преценят, че ще постят, го правят с инат и фанатизъм. Благодарение на желязната си воля ще изкарат 40-дневното въздържание с всичките му ограничения. Най-трудно ще им бъде да се въздържат от пиене и секс, но щом са решили, значи постът ще бъде спазен, каквото и да им струва това. Всичко това не значи, че през целите пости ще останат такива благи и толерантни, каквито целият свят ги знае.

Стрелец: Имат си приказка с Бога

Стрелците са природно предразположени към философията и мистицизма. Сред тях са най-малко тези, които се борят със съмненията и търсят безнадеждно път към Господ. Щастливото овчарче на зодиака е родено със семенцето на вярата в душата. Но не и със семенцето на постенето. Стрелецът не признава религиозните предписания, защото се осланя на вътрешното си усещане за Бога. Ако реши, че въздържането от месо е глупост, въобще няма да се занимава с него. Ако се захване, е възможно да изкара целия период от чиста злобичка, което е далеч от смисъла на постите.

Козирог: Не вярва в Дъмбълдор

Първо на първо, Козирогът знае: когато умрем, просто изчезваме и край. Няма задгробен живот, няма Дъмбълдор на небето, няма нито ангели, нито дяволи. В този смисъл няма смисъл от постите. Второ, Козирогът мрази някой да му дава тон в живота или предписания как да се грижи за себе си и как да живее. Откъде накъде необръсната клика песнопойци в рокли ще му нарежда да не яде мръвки - при това цели 40 дни?! Не че е пристрастен към месото. Когато се случи представител на знака Козирог да е вегетарианец, това е защото той така си е решил.

Водолей: Глад - дни наред

Как ще накараш Водолей да пости? Като го хвърлиш в килия и го държиш само на хляб и вода. Иначе няма шанс. Те са най-големите бунтари и атеисти в зодиака. По принцип не признават правилата и няма сила, която да ги подчини на обичая. Ако се случи да са изключение - религиозен Водолей, който се е захванал да спазва великите пости, тогава може да се очакват чудеса на въздържанието и аскетизма. Дни наред. Примерно два или дори три. Водолеите не обичат да си тормозят душичката - бездруго целият им живот е такъв един тормоз.

Риби: Бог вярва в тях

Рибите имат причина да си мислят, че може би Бог вярва в тях. И тя е, че никой друг им няма доверие. От благодарност към Всевишния може да се случи да се решат да спазят постите. За тях това не е голямо изпитание, тъй като, макар и да обичат вкусната храна, по принцип не са чак толкова месоядни, че да не успеят да издържат ден-два на постно. Обикновено толкова дълго държи решимостта им. Докато това трае, стойте леко настрана от Рибите, защото градусът на раздразнителността им ще е доста висок. След това ще им дойде друг акъл.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Хороскоп