Намаляха тройно исканията за СРС-та в Шуменско

Снимка:авторът

Шуменският окръжен съд е издал едва 22 разрешения за използване на специални разузнавателни средства през миналата година при разплитане на различни престъпления. Точно толкова са били и исканията, каза председателят на съда Нели Батанова. Пет от тях били за продължаване на дадени разрешения от миналата година. Според нея, органите все повече прецизират исканията си, а освен това фактор за намаляването им е и липсата на тежки престъпления в региона през последната година. В 50% от случаите изготвените чрез СРС доказателства вече са довели до ефективни присъди в съда.

През 2014 г. разрешителните за ползване на СРС в Шуменско са били 60. А бумът бил през 2010 г., когато са издадени 387 разрешителни, но тогава в региона вървя разследването срещу бандата "Килърите".

Шуменски окръжен съд/ШОС/ отчита още, че за първи път от години всички съдилища в района са решили над 90% от делата си в тримесечен срок. Включително и районните в Нови пазар и Велики Преслав. За окръжният съд това важи за 93% от съдебните казуси. Най-старото нерешено дело в ШОС било образувано през април 2015 г., каза Батанова. Според председателят на Апелативен съд-Варна Ванухи Аракелян, това е впечатляващ резултат, като се има предвид, че шуменският съд е втори по натовареност в района.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони