В 178 страни ще загасят лампите за Часът на земята

178 страни по света днес ще загасят светлините за един час днес. Инициативата е по повод Часът на Земята и се провежда за десета поредна година между 20:30 и 21:30 часа. Апелът на организацията WWF тази година е за спешни действия срещу промените в климата. Със символично огасяне на светлините и със силни послания, празникът на природата ще бъде "отпразнуван" в рекорден брой страни - 178.

Три месеца след глобалното споразумение за климата, постигнато от световните лидери в Париж, за Часа на Земята 2016 г. тази вечер милиони хора ще призоват управниците си да променят изменението на климата.

"Моментът е важен, защото ред правителствени ръководители показват, че вече са склонни да правят компромис и отстъпки спрямо договорените цели на споразумението от Париж - да се ограничи средната температура на глобалното затопляне до под 2 градуса по Целзий", заявяват от WWF. От организацията подчертават също, че не става въпрос за опазване на природата, просто защото ни харесва, а защото трябва да се опази тясната взаимовръзка между нас и земята.

Българските потребители, които желаят да се включат в световната инициатива могат да използват хаштага #ЧасътНаЗемята за да може посланието да стигне до повече хора. Традиционно в "зеления" час се включват много световноизвестни забележителности. Светлините си ще изгасят Айфеловата кула, операта в Сидни, Тадж Махал и други. Българските институции също ще се включат, като довечера Народното събрание, храм-паметника "Александър Невски" и много бизнес учреждения ще потъмнеят.

Над 90 български общини са потвърдили, че ще се включат в празника и ще изключат осветлението на значими обекти в централната част на населените места. В много градове са организирани различни природозащитни инициативи – конкурси, изложби, светлинни шествия.

В София WWF кани на станалата традиционна среща за Часа на Земята пред Народния театър "Иван Вазов" и призовава участниците да носят челник, свещ, китара или друг музикален инструмент, както и артисти, които да представят арт-инсталации с огън и танц.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят