Уникална сбирка от сребърни и златни монети на Княжество България показаха в Търново

Уникална за страната ни нумизматична изложба бе открита в прочутия хан на Хаджи Никули на Самоводската чаршия във Велико Търново . Музейната експозиция представя най-голямата позната досега сбирка от сребърни и златни монети, сечени и пуснати в обръщение по времето на Княжество България и Третото българско царство. Колекцията е събирана години наред от цял свят – от Австралия до Канада, от Англия до Индия, от Русия до Япония.

В резултат на различни обстоятелства – печалбарство, търговия, войни и др., в продължение на десетилетия българските сребърни и златни монети от този период са разпродавани, претопявани, унищожавани. Изграждането на новата българска държава след освобождението от османско иго през 1878 г. е един от най-романтичните и най-патриотични периоди в цялата история на България.

Собствената парична единица наред със знамето, герба и химна са символите на националния суверенитет и идентичност. С много усилия и средства Фондация „Търново“ е събрала и предлага на обществеността тази рядка колекция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура