Калайджии се събраха в Стара Загора за традиционния пазар на булки

По стара традиция ромите-калайджии от цяла България се събраха навръх Тодоровден на пазар за булки в Стара Загора. Сглядата тази година се превърна в пъстро модно дефиле, в което освен традиционните пищни рокли в крещящи цветове и изпъстрени с пайети се забелязваха и доста по-стилно и облечени ромки. Някои дори бяха навлекли вечерни черни рокли или делови костюмчета, които странно контрастираха с прашния паркинг край автогарата в Града на липите, където в последните години се събират.

Калайджиите опровергаха и твърденията, че момите се купуват, макар да не липсваха договорки за евентуалната зестра на момата. Според най-възрастните обичаят вече отмирал, защото калайджиите ставали все по-малко. "Нашите хора се пръснаха по чужбина, младите не си идват дори за празника", оплакват се по-възрастните.

Белосаните моми, нагиздени с диадеми бяха сред най-ухажваните. Много роми се оплакваха, че заради беднотията вече нямало работа и на традиционното събиране само уговаряли бъдещи бракове или празнували вече сключени годежи. Други пък се хвалеха какви добри моми са намерили на предишните събори. С умиление си спомниха и времената, когато по-беличка мома от богат род се продавала на цената на един апартамент. Сега обаче младите се взимали и за символични суми или за пендари, само заради традицията. Други пък твърдят, че вече не се искат пари за булките.

78-годишния Иван Колев пък с гордост разказва, че преди години взел жена си за 200 лв. По този обичай сгодил и петте си дъщери, а и внучките. Сега пък дошло ред на правнучките и тях на омъжи.

По техен обичай след като се харесат младите започва и пазарлъка. Както повелява старата калайджийска традиция булката се откупва от родителите й. Родата на жениха и младоженката се договарят колко биха могли да дадат. "В последните години пазарлъка вече е по-скоро като зестра за младите, отдавна не се дават пари на ръка, единствено се спазарява сватбата. Защото родителите на младоженеца ще трябва да я платят", разказват младежите.

"Най-важното е да се харесаме с булката, иначе всеки гледа неговата бъдеща жена да е най-красивата, затова се белосват", разказва мургав младеж от Пловдив, който се включва в поредния кючек, вихрещ се на мегдана край автогарата в чест на годежа на поредната двойка калайджии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл