Астрономическата пролет идва със сняг и със слънце

Астрономическата пролет в Северното полукълбо в 06:30 ч. българско време утре сутрин.

Това е и денят на пролетното равноденствие, когато продължителността на деня е равна на нощта. Периодът от началото на астрономическата пролет до началото на следващата астрономическа пролет е равен на една тропична година и се равнява на 365, 24219 денонощия.

По света е възприетата календарна система, основаваща се на т.нар. "Григориански календар". Според календара по определен начин се редуват обикновени години по 365 дни и високосни по 366 дни, в които допълнителният 29 февруари компенсира натрупаната разлика.

Това е направено за удобство, но е и причината датата на пролетното равноденствие да е различна всяка година - варира между 20 март, 21 или 22 март за Северното полукълбо.

Календарната дата зависи от това, колко години са минали от последната високосна.

Променливо време

Ще посрещнем пролетта със значителна облачност и превалявания на много места в страната. Тази нощ, над западните райони от страната, облачността ще намалява. Над Източна България ще има значителна облачност и валежи от дъжд, които около полунощ ще преминат в сняг.

Утре сутринта валежите ще спрат, а около обяд и облачността ще се разкъса и след пладне над цялата страна ще е предимно слънчево. Ще духа слаб вятър от север-североизток, който по-късно през деня временно ще се усили и ще се ориентира от запад-северозапад. Минималните температури ще са между минус 1° и 4°, максималните ще са от 6° – 8° в североизточните райони до 11° – 14° в западната половина от страната.

В началото на следващата седмица отново бързо ще се затопли и в понеделник максималните температури отново ще са до 14°-19°, съобщават от НИМХ към БАН, цитирани от „Фокус“. Облачността ще е променлива, на отделни места ще има и слаби превалявания от дъжд. В понеделник ще духа западен вятър, в Дунавската равнина до умерен. Във вторник временно ще отслабне и ще стане от югоизток-юг.

Коментари

Задължително поле