"Музика нова" експериментира с "Реквием" в Русе

Драгомир Йосифов експериментира с нов проект на "Мартенски музикални дни".

Ансамбъл "Музика Нова" експериментира с камерна версия на Моцартовия "Реквием" на международния фестивал "Мартенски музикални дни" /ММД/ в Русе. Изпълнението в зала "Европа" е част от програмата, посветена на 260 г. от рождението на великия композитор.

Проектът "Recordare" на режисьора Драгомир Йосифов включва и вокалния ансамбъл GLI ACCORDATI със солистите Ралица Ралинова (сопран), Надя Павлова (алт), Боян Василев (тенор), Петър Петров (бас), Галя Симеонова (сопран) и Стефани Кръстева (сопран). Те ще изпълнят произведения от Пиер Булез, Моцарт и Лазар Николов.

Ансамбъл "Музика Нова" обединява млади композитори, инструменталисти и диригенти. Той концертира на почти всички сцени в страната и чужбина. GLI ACCORDATI възниква спонтанно и засега има кратка история, но наситена с редица концерти из България.

В рамките на "Мартенски музикални дни" публиката ще чуе в неделя и благотворителния концерт в памет на русенския учител по химия Яким Петков. Прелюдиите от Скрябин, Бах и Шопен ще поднесе дъщеря му - пианистката Мариета Петкова. Дарението й е за талантливи деца на СОУ "Христо Ботев", където е преподавал Яким Петков, както и за НУИ "Проф. Веселин Стоянов" - родното училище на Мариета Петкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура