Фандъкова обеща повече пари за ремонт на малките улички и реконструкция около "Руски паметник"

Тази година Столична община е заложила повече средства за ремонти на по-малките улици, но продължаваме и с големите. Това каза пред Би Ти Ви кемтът на София Йорданка Фандъкова.

Във връзка със строителството на третия лъч на метрото – какви ще са сроковете за неговото изграждане и има ли осигурени достатъчно средства, Фандъкова обясни: „Вече започна изграждането на третия лъч, най-сериозния проект на Столична община за следващите години”.

„Срокът е до края на 2019 г. да имаме поне 12 км нов подземен релсов път с 12 метростанции. Започна изграждането на 7 от тях, предстои до края на годината да започне и на останалите 5, за да можем да свържем кварталите „Горна баня”, „Овча купел” с центъра и съответно по съшия начин кварталите „Левски” и „Хаджи Димитър", разбира се и с останалите два лъча на метрото, които вече функционират”, допълни тя. Фандъкова подчерта, че това е свързано с редица неудобства.

За Руски паметник

Отлепени или криво поставени плочки на Руски паметник компрометират ремонта на района, а зелените релси са пълни с дупки и са пропити с кал, призна Йорданка Фандъкова: "Обектът е в гаранция, всички неточности ще се отстранят за сметка на фирмата изпълнител. Всяка седмица проверяваме всички обекти в гаранция, имаме право и да завеждаме дела и да налагаме санкции. Не съм съгласна, че главният секретар на МВнР просто е бързал и е минал през релсите с кола, има 30 санкции, свързани с движението върху тях. Глобата трябва да се увеличи и да стане над 30 л., колкото е в момента", обясни още кметът на София.

Осветлението в Студентски град

Градоначалникът каза също, че знае за проблема с липсата на осветлените по улиците на студентски град. Има оплаквания от живущите там, че се увеличава престъпността, готови са на протест: "Имах среща с представители на студентските съвети и обсъждаме какво да направим. Изгражда се осветление по участъците, където минава градски транспорт. Междублоковите пространства принадлежат или на частници, или на университетите. Там трябва да се доизглади осветление, ще говоря и с представители на Министерство на образованието", каза Фандъкова.

Във връзка с кърпенето и дупките, Фандъкова коментира: „Докато се кърпят улиците, след зимния сезон се появяват отново дупки. Ние не можем да спрем да кърпим, защото това означава да пътуваме в дупки. Решението, което дадох преди няколко години - започнахме цялостните ремонти”. По думите й, има чувствителен напредък в базовата инфраструктура по Ботевградско шосе”, „Цариградско шосе” – дупките там са в миналото и за това през тази година се акцентира и върху по-малките улици. „Имаме изготвени проекти – започнаха цялостните реконструкции или ново изграждане на 70 улици в различни райони на София. Това е решението, тази година сме заложили повече средства за по-малки улици, но продължаваме и с големите. Трябва да инвестираме повече в цялостните ремонти на улиците”, каза още Йорданка Фандъкова.

В началото на разговора в студиото на Би Ти Ви Фандъкова се засече с предишния гост – лидерът на ДСБ Радан Кънев, където между двамата настъпи противоречие.

Фандъкова заяви, че лидерът на ДСБ прави противоречиви изказвания, а той настоя да му се даде пример. „Ами ето това – вие сте опозиция, но оставате във властта”, посочи Фандъкова. „Ние искаме ГЕРБ да си носи отговорността”, отвърна Кънев. „В коалиционно управление”, контрира го тя.

„Този разговор се води малко странно. Спирам да говоря повече”, отказа се Кънев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика