Дончев: Спирането на обществени поръчки не е заради недостиг на средства в държавата

Спирането на обществени поръчки не е заради недостиг на средства в държавата. В началото на годината приходите в хазната дори са по-високи спрямо заложените в бюджета. Това заяи вицепремиерът по по еврофондовете и икономическа политика Томислав Дончев, цитиран от БНР.

Според него проблемът е в други неща и "ако по отношение на всяка една от процедурите витаят каквито и да е било съмнения с различна степен на обоснованост, може би не е работа на администрацията да реагира, но пък е работа на политическото ръководство да даде адекватна реакция на подобни възникнали съмнения", каза вицепремиерът.

Всяко едно спиране на поръчка, според него, има техническо и формално основание.

"Това не е нито първият, нито някакъв уникален случай със спиране на обществени поръчки. Обществени поръчки са спирани и преди това. В тази конкретна ситуацията спирането се обагри много политически и се натовари емоционално, по причина, че задача за част от големите поръчки, около които имаше съмнения, беше дадена от министър-председателя", каза още той.

"Утре на някого няма да му хареса някаква процедура по някакви негови съображения, и ще има натиск към съответния министър или към ръководител на дадено ведомство или към министър-председателя да спре поръчката и затова подобна практика е до голяма степен необичайна", заяви Дончев.

По думите му управлението трябва да се съсредоточи в откриването на грешки, преди тяхното случване, за да се избегнат щети. За него това би допринесло и за дисциплиниращ ефект.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика