Спомен от връх Митикас и руда от „Шаренка” пази музеят на туризма в гимназията по електроника в Търново

Плочеста скала от най-високия връх на планината Олимп – Митикас, пази музеят на туристическото дело в Професионалната гимназия по електроника „А.С. Попов” във Велико Търново. Сред експонатите са още желязна руда от пещерата „Шаренка” до Мадан, в която възпитаниците на гимназия направили възстановка на добиването на рудата.

Идеята за създаването на музея е на дългогодишния преподавател, вече пенсионер, Димитър Богданов. Той дарява всичките си значки и медали от туристическото си дело. Друг основен дарител е наследничката на Богданов – преподавателката Снежанка Стоянова. Музеят е разположен на първия етаж на школото и скоро ще навърши една години. В него се съхраняват изключително любопитни материали. Във витрините са подредени първите фотоапарати, киномашина, ролков магнетофон, с които възпитаниците на училището са ходили на походи и са документирали своята дейност.

Първият инициатор, стартирал организирания туризъм в търновската гимназия, е преподавателят по история Любомир Войников, който през 1974 г. прави първият ученическо поход по билото на Стара планина от връх Ком до нос Емине. След смъртта на Войников, Богданов създава отряд „Христо Козлев”, чието знаме пази днес музеят. Тук има още едно знаме – с него през 1984 г. учениците отново са бродили по билото на Стара планина. Хранилището къта над 100 албума със снимки, десетките книги, които Богданов и Стоянова са написали за туристическото дело. Старателно са подредени парченца от вкаменени дървета, открити край Татул от учениците – туристи. Богданов и Стоянова са дарили редки кристали и минерали.

Снежанка Стоянова дори се е разделила с китарата си, която е изложила в импровизирания бивак . В него има разпъната палатка, туристически одежди и вещи, които пресъздават начина на лагеруване на туристите. Музеят показва първите анораци и раници, с които са обикаляни планини и долини от възпитаниците на ПГЕ. А който е начинаещ туристи и иска да премине определен маршрут, е добре дошъл в гимназията да се запознае с подробните дневници, водени от преподавателите и съхранявани в музея.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони