Излекуваха 16-годишна майка и бебето й от туберколоза

Болницата в Монтана.

16-годишно момиче с тежка форма на туберколоза е родило преди месеци в Монтана бебе. Детето също е било заразено с „жълтата гостенка”, най-вероятно от майката. За щастие и родилката и бебето, вече са излекувани.

„За пръв път в дългата си практика виждам такъв случай!”, заяви д-р Цветан Петров – специалист в отделението по пневмология и фтизиатрия в монтанската болница.

Област Монтана е сред регионите с най-висока заболеваемост от туберколоза в България. Огнища на заразата има в ромския квартал на Вършец и в крайдунавското село Долни Цибър. От 2008 година до сега лекарите са констатирали незначително намаляване на болните в Монтанско от 52 на 42 души на 100 000 жители. Нарастват обаче случаите на пациенти, които се откриват късно и в тежка форма.

По случай Международния ден за борба с туберколозата – 24 март, болницата в Монтана обяви седмица на отворените врати. От 21 до 25 март всеки ще може да се изследва безплатно и без направление за „Жълтата гостенка”. През октомври 2015 г. глобалният фонд за борба с туберкулоза, малария и СПИН стартира 3-годишна програма за намаляване на тези социално значими заболявания като осигури финансиране за превенция и лечението им в България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве