"Стратфор": Бокова е най-подходящият кандидат за генерален секретар на ООН

Ирина Бокова притежава всички необходими качества за генерален секретар на ООН. Това се посочва в нов анализ на американския аналитично-разузнавателен център „Стратфор“. Негов автор е Дик Рош, бивш ирландски министър и два мандата евродепутат от ALDE. В нейното политическо семейство влиза и Движението за права и свободи. Той е категоричен, че Бокова е най-подходящият кандидат за поста.

"Ако не се случи нещо непредвидено, изглежда че Ирина Бокова е на добри позиции да смени ЮНЕСКО с поста на генерален секретар на ООН – тя има енергията, опита и нужните контакти сред „електората” в Обединените нации", пише Рош.

„Г-жа Бокова, която е от България, покрива изискването за „регионална ротация”, но, което е по-важно, тя е жена със солидна автобиография. Нейният житейски опит минава по моста между Изтока и Запада”, пише Рош, който напомня за поетите преди близо 20 години ангажименти на Генералната асамблея на ООН за повече разнообразие на високия пост по отношение на пол и произход.

Авторът припомня част от професионалната й биография, като посочва, че е била временно изпълняващ поста министър на външните работи през 1996 г. и „в това си качество предложи кандидатурата на страната си за членство в ЕС”.

Припомняме, Бокова вече се забърка в скандал заради професионалното си CV, тъй като в турбулентния период около краха на кабинета „Виденов” НС така и не е гласувал назначаването й на поста външен министър на мястото на Георги Пирински. Това е нещо, което не беше ясно посочено в биографията й и беше коментирано от западни медии като опит за „поразкрасяването” й.

„Според процедурите за избор, всички пет членки на Съвета за сигурност имат правото на вето върху кандидат за поста генерален секретар. Г-жа Бокова е добре подготвена, за да прескочи това препятствие. През годините, тя изгради добри отношения с основните сили, избегна „подводните камъни” и се ориентира добре в понякога бурните води”, пише Рош.

Той припомня ролята й за това ЮНЕСКО да не се забърка в политически скандали. Според ирландския ексминистър, отдадеността на Ирина Бокова на сегашната й позиция може да се превърне и в проблем за нея – докато не изтече мандатът й в края на годината, няма да разгръща кампанията си: „Тя желае да избегне компрометиране на сегашния си пост по какъвто и да е начин. Докато другите кандидати ще агитират открито”.

Сред „другите” се посочват четирима мъже и две жени – от Македония, Словения, Черна гора, Португалия, Хърватия и Молдова. „Макар тези кандидати да имат сериозен диапазон от персонални качества и политически опит, никой от тях не покрива всички изисквания както Бокова е категоричен е Дик Рош. Той е на мнение, че най-сериозният й конкурент вече е „хвърлил кърпата”. Това е бил не друг, а еврокомисарят Кристалина Георгиева. Според бившия евродепутат от ALDE, срещу Бокова по това време е имало опит за „негативна медийна кампания”, който обаче се провалил и показал силата на характера на тихия иначе началник на ЮНЕСКО.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини