Сестрински екоорганизации доят ЕС под името „Зелени Балкани”

Тома Белев

Две сдружения с нестопанска цел, които на практика са сестри-близначки по име и дейности, от години участват в европейски проекти за милиони, показа разследване на „Труд”.

Неправителствените организации „Зелени Балкани” и „Зелени Балкани-Стара Загора” са отделни субекти според Централния регистър на юридическите лица с нестопанска цел към Министерството на правосъдието. Ръководят се и от различни управителни съвети. Но по същество са едно и също – делят един сайт, правят си комбинирани годишни отчети (този за 2014 е такъв), където представят заедно дейността си, членуват в Коалиция „За да остане природа в България”, участват като собственици в дружества, но през трети юридически лица.

Регистър

Според Централния регистър към правното ведомство „Зелени Балкани” е регистрирана в Пловдив със съдебно дело 986, а близначката му в Стара Загора с дело 3093. Управляващите са различни – първата се ръководи от Димитър Попов, Елена Кметова и Георги Стойчев. Втората – от Елена Тилова, Ивайло Клисуров и Георги Дулев. Дотук са разликите.

Приликите започват с факта, че същите личности са представени и на сайта, който делят двете НПО, който обаче е на Федерация на природозащитни сдружения „Зелени Балкани”. В същото време в регистъра на Министерството на правосъдието в графите „Цели”, „Средства” и „Предмет на дейност” текстът е един и същ.

Фирми

Справка в информационната система ДАКСИ показва и оплитането във фирми на двете организации заедно с други субекти, членуващи в Коалиция „За да остане природа в България”.

„Зелени Балкани” е собственик на Екологичен център ЕООД, с адрес ул. Скопие №1 в Пловдив. Същото място е дадено за контакт на официалния сайт на „Зелени Балкани”. Нататък – Екологичен център ЕООД участва в собствеността на „Българка 2011” ДЗЗД заедно с WWF-България и фирма „Марсилея” ЕООД. Последната пък принадлежи на WWF-България.

Според официалната информация в ДАКСИ „Зелени Балкани – Стара Загора” пък участва като собственик в „Обединение Кутелка” ДЗЗД заедно с „Екологичен център” ЕООД, принадлежащ на пловдивската му посестрима.

Връзките изплуват една по една – един от управляващите WWF-България е Веселина Чавдарова Кавръкова, която е съпруга на Тома Георгиев Белев – бивш шеф на Управителния съвет на „Зелени Балкани”.

Именно за Белев „Труд” вече писа, че косвено участва в редица европроекти, което предизвика гнева на „Зелени Балкани – Стара Загора” (виж карето „Прокуратурата откри съмнения за нередности”).

Фактите обаче показват, че дори Белев юридически да не е имал нищо общо със старозагорското НПО, то той е свързан пряко с него.

Участие в проекти на стойност 8 милиона лева

За последните години двете организации са участвали в реализацията на европейски проекти със съфинасиране от държавния бюджет на обща стойност 8 084 994 милиона лева.

Част от проектите са по Оперативна програма „Околна среда”, а други по програма „LIFE”.

Два от тях са със статут на временно спрени и не влизат в общата сметка, като тяхната стойност е за близо 800 000 лева.

Прокуратурата откри съмнения за нередности

След извършена проверка на три проекта Върховната административна прокуратура предложи на изпълнителна агенция „Одит на средствата от ЕС” към Министерството на финансите да направи ревизия на три проекта, реализирани с участието на организации от Коалиция „За да остане природа в България”. Повод за това станаха поредица от разкрития на вестник „Труд”.

От държавното обвинение съобщиха на 15 март, че при реализирането на проектите на обща стойност 1.5 милиона лева са „потвърдени съмненията в законосъобразността при упражняване на дейностите по управление и разходване на предоставените средства от ЕС“.

След оповестяването на информацията от „Зелени Балкани-Стара Загора” (участващи в един от съмнителните проекти) излязоха със становище, озаглавено „Нямаме сестра”, в което обвиниха прокуратурата, че проверявала по „клевети”.

Настоящето разследване на „Труд” показва, че „Зелени Балкани – СЗ” имат сестра в лицето на „Зелени Балкани. При това близначка.

Излъга ли Тома Белев?

„Институциите отговориха. Прокуратурата не е открила престъпление. Направила е разследване и казва „Тук вероятно нещо се потвърждава”. Обаче пращат (проектите – б.а.) за преглед в една институция, комисия в Министерския съвет, която така или иначе преглежда всеки един от тези проекти. Тя го е преглеждала това, тя го е минала” – това заяви Тома Белев при участието си в сутрешния блок на бТВ на 16 март. Повод за твърдението му е проверката на държавното обвинение и препоръката към изпълнителната агенция „Одит на средствата от ЕС” към МФ да направи ревизия.

В изказването на Белев има поне две неистини – първата е, че става дума за комисия, която вече е проверила трите проекта. Това не е вярно – както е видно, ИА ОСЕС е орган към финансовото ведомство.

Втората неистина се доказва от отговор на ИА ОСЕС на запитване на „Труд”. От него е видно, че проектите не са проверени.

Ето какво пишат от агенцията:

„Съгласно изискванията на ЕК, oдитните органи правят статистическа извадка от сертифицираните разходи и съответно проверяват попадналите в нея разходи. Към момента в статистическите извадки на българския Одитен орган не са попадали разходи по посочените проекти”.

Тоест тепърва проверките, които ще започнат в периода април-юни, ще покажат истината за съмненията на прокуратурата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини