На 10 декември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за вторник, 10.12.2019

Тихият талант, в който всички припознават Пирло

Мишел Бачелет: Глобалното затопляне може да предизвика кризи в сферата на човешките права

Трансджендър лудост в Холивуд

Кола се преобърна и падна в коритото на Старата река в Казанлък

Москва вдига ракетен купол над Арктика

Жълт код за мъгла в 13 области утре

Две деца и двама възрастни с опасност за живота

Премиерът Борисов: Винаги съм щастлив, когато има добри данни за българската икономика

България е 52-ра по човешко развитие Лидери сме на Балканите, изпреварваме и Турция

Нараства интересът към къщи край Бургас Най-скъп е кв. “Братя Миладинови”

Две деца пострадаха при челен удар в Шумен

Запечатват заведения на фирми бушони Трупат задължения за 1-4 млн. лв., но не ги плащат

Изкуствен интелект довършва 10-ата симфония на Бетховен

Осъдиха бившия кмет на Видин Румен Видов

Бившият кмет Румен Видов

Ефективни присъди от по 4 години и шест месеца затвор постанови съдът за бившия кмет на община Видин Румен Видов и бившата общинска съветничка Милена Миланова, съобщиха от пресцентъра на Софийската апелативна прокуратура.

По обвинителен акт на Видинската окръжна прокуратура, Окръжният съд в Монтана призна Видов за виновен в това, че за времето от 26.11.2010 г. до 2.11.2011 г., в качеството му на кмет на община Видин, в съучастие с Милена Миланова, общински съветник по това време, са присвоили 103 820 лв. от бюджета на общината.

По инициатива на обвиняемата Миланова на името на свидетелката П.Ц. – краварка във ферма в околностите на Видин, са били регистрирани дружествата „Вип Спартак“ ЕООД и „Протект Вд“ ЕООД – Видин. Регистрираните фирми не са разполагали с лица, наети по трудово правоотношение, счетоводител и съответна документация, материална база, превозни средства или други активи. Формалната собственичка на фирмите е упълномощила Миланова да я представлява във връзка с дейността на „Вип Спартак“ ЕООД.

„Без да е налице проведена обществена поръчка и сключен договор между община Видин и „Вип Спартак“ ЕООД или „Протект Вд“ ЕООД, в периода от 26.11.2010 г. до последния му работен ден като кмет, Румен Видов разпоредил от банковите сметки и от касата на община Видин да бъдат платени 103 820 лв. на тези дружества. Плащанията са били извършвани по представени фактури от пълномощника на „Вип Спартак“ ЕООД – подсъдимата Миланова, за извършени услуги от дружествата – почистване на нерегламентирани сметища на територията на Видин и животинския пазар. Такива дейности реално не са били извършвани“, съобщават от прокуратурата.

Плащанията са извършвани независимо, че по онова време между община Видин и „Титан АС“ ЕООД е имало сключен договор за възлагане на обществена поръчка за срок от 15 години за сметосъбиране и сметоизвозване на битови отпадъци на територията на Видин и околните населени места. По силата на този договор било осъществявано ежедневно почистване на града, което се удостоверявало с констативни протоколи за извършената работа. Въпреки, че през 2010 г. община Видин е имала неразплатени 596 622 лв. към „Титан АС“ ЕООД по изпълнението на сключения договор, а през 2011 г. дължимата сума достигнала до 1 470 619 лв., то плащанията, нареждани от Видов към „Вип Спартак“ ЕООД и „Протект Вд“ ЕООД, били редовни и в пълен размер.

От прокуратурата уточняват, че в хода на разследването не са събрани доказателства „Вип Спартак“ ЕООД и „Протект Вд“ ЕООД да са осъществявали такава дейност. Липсват не само сключени договори, но и каквато и да било отчетна документация. Налице са и доказателства, че през инкриминирания период не е имало нерегламентирани сметища на територията на гр. Видин.

Миланова е улеснила присвояването на парите чрез съставянето и използването на фалшиви фактури, на които бил придаден вид, че са издадени от МОЛ на фирмите „Вип Спартак“ ЕООД и „Протект Вд“ ЕООД – Видин. На свой ред кметът Видов е знаел, че нарежда плащания за фактурирани дейности, които на практика не са били извършени. По този начин е била ощетена една от най-бедните общини в страната, посочват още от прокуратурата.

Двете присъди от по 4 години и 6 месеца лишаване от свобода следват да бъдат изтърпени в затворническо общежитие от закрит тип. Уважен е и гражданския иск в размер на 103 820 лв.

Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативен съд – София.

През 2007 г. Румен Видов бе избран за кмет на Видин, издигнат от ПП ГЕРБ. Миланова бе общинска съветничка от „ДПС-Евророма“ и впоследствие премина към групата на ГЕРБ.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.