Цацаров: Престъплението на Светла Бъчварова е за от 3 до 10 години затвор

„Обвинението на депутата Светла Бъчварова е за неизгодна сделка в особено тежък случай , а предвиденото наказание е лишаване от свобода от 3 до 10 години. Искането е предявено днес в Народното събрание, като преди това са извършвани разследвания по две отделни досъдебни производства на СГП и те са били обединени", заяви главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от „Фокус”.

Според него основата на разследване е ревизионен доклад на Агенцията „Държавна финансова инспекция" (АДФИ).

„Разследването е изключително обемно с оглед на това, че докладът на АДФИ е обхванал изключително количество договори, оставки и всичко друго, което е било извършвано през проверявания период в Селскостопанската академия. Академията е юридическо лице на бюджетна издръжка и е структурно звено на МЗХ. Г-жа Бъчварова, когато в онзи период е била председател на академията, през 2009 г. е сключила договор, по силата на който на „Литекс Комерс АД" са били отдадени за съвместна дейност, каквато на практика не е била осъществявана, 9 726 дка от една от най-плодородните земи в страната ни", обясни Цацаров.

„Земята е била отдадена за срок от 10 години, а месечната цена е била в размер на 17 500 лв., което по 1,80 лв. на декар на година с ДДС. Според извършените експертизи нормалната пазарна цена за отдаването на земя под наем или за обработване в този регион е между 70-80 лв. на декар. При това положение разликата между 70 лв. и 1,80 лв. представлява щета за държавата, която за целия период на действие на договора е в размер на близо 1,326 млн. лв.", каза още Цацаров.

„Анализирани са всички посочени договори в доклада на АДФИ, но не всичко в доклада на агенцията представлява престъпление. За тази конкретна сделка Прокуратурата счита, че е налице престъпление", допълни Цацаров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право