Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 12.12.2019

На 12 декември 2019 да почерпят

Излиза сказание за Боян Мага Нов роман от Павлина Павлова за сина на Симеон

„Локо“ (София) покани Стойчо Стоев

Учениците от кърджалийското училище, чието стълбище пропадна, ще учат в други сгради

Сър Антъни Хопкинс: Актьорите са глупави

Джонсън печели вота, но с малка преднина

Купуваме още един правителствен самолет (обзор) От 2014 г. „Фалкон”-ът е аварирал над 20 пъти

Депутати от БСП пред “Труд”: Корнелия Нинова не владее групата си При избора на Сотир Цацаров червената група се разцепи наполовина

Турция заплаши да изгони американските войници от базата „Инджирлик”

Манолова открива временна приемна във Видин

Свършват мъките с данъчните декларации

Дължими налози за служебен аванс за шефа

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 12 декември 2019

„Германският пациент” от Михаил Вешим Ще спаси ли българската пукница Хер Бекер

Светла Бъчварова отговори на Цацаров: Договорът за земите е преподписван два пъти след мен

Снимка: bsp.bg

„Договорът, заради който се иска имунитетът ми, е преподписван два пъти след мен, а при втория случай това е станало с изричното съгласие на Министерството на земеделието и храните.“

Това заяви народният представител от БСП Светла Бъчварова по повод случая с поискания й от главния прокурор Сотир Цацаров имунитет, съобщиха от пресцентъра на партията. По думите й казусът е от 2010 г., а самата тя не е председател на Селскостопанската академия от юни 2011 г.

„Въпросът е бил проверяван и разследван няколко пъти след 2011 г. – период, през който все още не съм била народен представител и не съм имала имунитет. По време на последните проверки през 2012 г. въпросът беше разглеждан от Следствието и ДАНС. Мислех, че казусът е приключен. Защо се появява отново и сега, не мога да коментирам. Но предполагам, че може да е свързано с интереси към земята или предстоящото преструктуриране на Академията”, посочи Бъчварова.

В разпространената информация се твърди, че по досъдебно производство на Софийска градска прокуратура са събрани доказателства за това, че като председател на Управителния съвет на Селскостопанската академия, Светла Бъчварова-Пиралкова е сключила неизгодна сделка с фирмата „Литекс Комерс“ АД, относно земеделски земи, предоставени на научния институт за ползване от министъра на земеделието и храните.

„Договорът е за съвместна научно-изследователска и опитно-производителна дейност върху тази земеделска земя – нито за рента, нито за наем. Такъв тип договори са обичайна практика в Селскостопанската академия и имат за цел максимално оползотворяване на земята. Договорът е между Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево и съответната фирма, тъй като земята се намира на землището на института. Съвместната дейност е за експериментиране на сортове на Академията и семепроизводство, като въпреки това той е възмезден – фирмата заплаща за тази дейност”, обясни Бъчварова.

Тя поясни, че най-важното е, че този контракт е за съвместна дейност, т.е. и от едната, и от другата страна се правят инвестиции – институтът предоставя сортовете, фирмата ги произвежда, институтът взима семената. Бъчварова посочи, че конкретната фирма е отчела дейността си още през първата година – какво е изпълнено, какви сортове са отглеждани, какво количество семена е получено. „За всяко нещо имаше нужната документация, поне докато бях председател”, каза народният представител от БСП.

Тя изрично поясни, че през периода, в който е ръководила Академията като председател на УС – от 2008 г. до юни 2011 г., посоченият договор е действал само в срок от една година. „След 2011 г. се смениха четирима председатели в Селскостопанската академия, а договорът не е прекратен и продължава да действа. Ако новите ръководители са преценили, че контрактът не е изгоден за института – той може да бъде прекъснат по всяко време, да не бъде анексиран във всеки един момент. Но те не са го направили! Защо не е бил прекратен от следващите председатели след мен, ако е имало някакъв проблем?, категорична е Светла Бъчварова.

Народният представител от левицата заяви също: „Даже напротив, Относно посочените цифри в разпространената информация, Светла Бъчварова коментира, че остава неразбираемо на каква база са изготвени тези изчисления и добави, че ако за калкулации е използван период от 10 години, при положение, че договорът е можело да бъде прекъснат още на втората година, то методът и числата не са коректни.

В заключение депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ посочи: „Нямам проблем да си дам имунитета, защото така или иначе когато е поставян въпросът, пак съм била без имунитет. Нека случаят да бъде разследван и окончателно да се излезе с решение по него”.

По-късно в уведомление до председателя на НС Бъчварова се отказа от имунитета си.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.