Българин спечели най-престижния конкурс за млади учени в Европа

16-годишният Стефан Генчев от София

16-годишният българин Стефан Генчев спечели с проекта си за безопасно сърфиране из интернет първо място в най-престижния конкурс за млади учени в Европа, съобщи bTV.

В Германия, където е проведен конкурса, ученикът печели отличие с проекта си „My ePass”, който осигурява на потребителите сигурно сърфиране из интернет-пространството.

’’Можем да живеем в един по-сигурен свят’’, казва Генчев от София. „Има огромна злоупотреба с лични данни на хората. За мен проблемът е , че хората неволно дават много важна информация за себе си, без да го осъзнават”, допълни ученикът. Той е самоук талант в областта на интернет сигурността.

Идеята за проекта дошла след като бащата на Стефан става жертва на кражба на лични данни преди 4 години. Оттогава ученикът се занимава с проекта си за защита на личните данни. Идеята му е всеки да има дигитална самоличност, която може да следи и да бъде защитена.

„С тази дигитална самоличност, нещо като предложеното ЕГН, той може да се идентифицира в различни услуги. Може да подписва документи дигитално, може да криптира информация, може и да се логва във сайтове”, пояснява Стефан и допълва: ''Важното в моя проект е, че личните данни не се намират в тази карта. Тоест, ако тя ни бъде открадната, личните ни данни не са в опасност. Вътре се намира един криптографски ключ. Данните се намират на мой сървър обаче те съответно са предпазени чрез този ключ, който се намира на картата”.

Именно в дигиталната самоличност, според Стефан, е бъдещето на новите технологии. Той обаче е скептичен към идеята на здравния министър за пръстовия отпечатък като вход към болници и аптеки.

„За мен биометричните данни почти винаги ни идентифицират доста точно. Все пак мисля, че идеята е неприложима, защото сме свидетели в България както на много добре извършени проекти, така и на много лошо изпълнение на тези проекти”, допълва Стефан. Според него пръстовите отпечатъци лесно могат да бъдат фалшифицирани.

16-годишния компютърен специалист смята да получи висшето си образование в чужбина, но след това да приложи наученото в България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука