Екатерина Захариева иска спешни мерки за затягане на дисциплината в затворите

 Министърът на правосъдието Екатерина Захариева поиска спешни мерки за затягане на дисциплината в затворите на работна среща днес с ръководството на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” и с всички началници на местата за лишаване от свобода, цитирана от Агенция "Фокус".

Захариева поиска прекратяване на възможността лишени от свобода да общуват с външния свят от мобилните си телефони и да получават забранени стоки, сред които и наркотични вещества. 

На срещата беше обсъдено как да бъде прекратена незаконната комуникация на затворниците с външния свят – предложиха прилагането на техническо заглушаване или с т.нар. микроклетки на мобилните оператори, при които в рамките на съответния затвор разговори може да се осъществяват само от определени СИМ-карти. Обсъдено беше и как да се спре практиката да се внасят забранени вещи. Директорът на затвора в Бобов дол Александър Апостолов сподели, че провинилите се служители получават наказания. Той отчете, че има трима наказани служители, от които един главен надзирател.

По думите на министър Захариева са необходими решителни действия за справяне с посочените проблеми, отправяни в редица доклади на национални и международни организации относно лошите битови условия.

 „Системата на изпълнение на наказанията с години е трупала проблеми, които не са били разрешавани, но в Министерството на правосъдието има подготвен план с ясни срокове и разчети по него, който вече се изпълнява“, посочи министър Захариева.

Осигурени са допълнителни средства от бюджета в размер на 3 милиона лева за належащи ремонти дейности за осигуряването на минимални санитарни условия в затворитe във Варна, Бургас и Сливен. 

Захариева подчерта, че не само условията в затворите са приоритет, нужно да се обърне и внимание на програмите, свързани с обучението на служителите на затворите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини