Партийни шефове в областните дирекции на МВР

Пловдивски полицаи протестираха срещу орязването на социалните придобивки в проекта за нов закон за МВР.

Нова длъжност - „административен ръководител“ в главните и областните дирекции на МВР ще помага за координацията между политическото ръководство на министерството и директорите. Това е един от акцентите в реформата на министър Румяна Бъчварова, за който тя съобщи в парламента. Вътрешната комисия начело със зам.-шефа на ГЕРБ Цветан Цветанов утре ще гласува измененията в Закона за МВР, където тази длъжност е залегнала.

Бъчварова е на мнение, че тя ще улесни администрацията и ще даде възможност на директорите на дирекции да се съсредоточат в професионалните си задачи. „Въвеждането на тази фигура няма да доведе до някакви вътрешни противоречия, защото йерархично по вертикала ще има методически указания към административните ръководители, но те ще са пряко подчинени на директорите на главните и областните дирекции“, казва Бъчварова.

Нововъведението не се одобрява от синдикалните организации в МВР. Но те са недоволни главно от орязването на социалния им пакет в закона. Според сметките на Бъчварова 30 млн. лв. ще бъдат спестени с намаляването на обезщетението при пенсиониране от 20 на 12 заплати, което ще се отнася за служители, назначени след 1 януари 2017 г.

Министърката е пресметнала още, че след орязването на годишния полицейски отпуск с 5 дни ще бъдат икономисани 16 млн. лв. „Предпочитам да назначим още 660 души за тази сума“, казва тя.

Реформата „Бъчварова“ премахва безвъзмездната охрана на институции. Тя струвала 16 млн. лв. годишно. Бъчварова се възмущава например, че униформени пазят безплатно дори частните съдебни изпълнители.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право