Заради афера с фирма на Гриша Ганчев: Искат имунитета на депутатка от БСП (обзор)

Светла Бъчварова

Разследват Светла Бъчварова за договор, ощетил държавата с над 1,3 млн. лв.

Вместо за 80 лв. на декар отдала земята за 1,80 лв.

Депутатката от БСП Светла Бъчварова ще бъде разследвана за сключване на неизгоден договор, ощетил Селскостопанската академия (ССА) с над 1,3 млн. лв. Вчера главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане за сваляне на имунитета й в Народното събрание.

Делото за далаверата, в която е замесено и дружеството на бизнесмена Гриша Ганчев - „Литекс комерс“, започнало след ревизионен доклад на Агенцията „Държавна финансова инспекция" (АДФИ).

Престъплението е извършено през юли 2009 г. Тогава Бъчварова била председател на управителния съвет (УС) на ССА. Без решение на УС тя сключила договор с „Литекс комерс“ АД за съвместна научноизследователска и опитно-производителна дейност върху 9726 дка земеделски земи в землището на селата Стражица и Карвуна.

„Земята е била отдадена за срок от 10 години, а месечната цена е била в размер на 17 500 лв., което е по 1,80 лв. на декар на година с ДДС. Според извършените експертизи нормалната пазарна цена за отдаването на земя под наем или за обработване в този регион е между 70 и 80 лв. на декар. При това положение разликата между 70 лв. и 1,80 лв. представлява щета за държавата, която за целия период на действие на договора е в размер на близо 1,326 млн. лв“, обясни вчера главният прокурор. Агротехническите и икономическите експертизи показали още, че за обработваемата земеделска земя ССА е трябвало да получи приход от 680 835,68 лв. Главният прокурор вчера отбеляза и че земята, която Бъчварова отдала за обработка, е „една от най-плодородните земи в страната ни“. Освен това изобщо нямало практика ССА да отдава земи за съвместна дейност.

Попитан защо чак сега прокуратурата се захваща с червената депутатка, при положение че престъплението е извършено преди 7 години, главният прокурор обясни, че е отнело време на разследващите, защото са проверявали договор по договор и сделка по сделка.

„Разследването е изключително обемно с оглед на това, че докладът на АДФИ е обхванал изключително количество договори, оставки и всичко друго, което е било извършвано през проверявания период в Селскостопанската академия“, добави Сотир Цацаров. И уточни: „Анализирани са всички посочени договори в доклада на АДФИ, но не всичко в доклада на агенцията представлява престъпление. За тази конкретна сделка прокуратурата счита, че е налице престъпление."

Ако Бъчварова бъде призната за виновна от съда, я грози затвор от 3 до 10 години.

Светла Бъчварова:

Договорът е преподписван два пъти след мен

В позиция Светла Бъчварова разясни, че казусът е от 2010 г., а самата тя не е председател на Селскостопанската академия от юни 2011 г. „Въпросът е бил проверяван и разследван няколко пъти от следствието и ДАНС. Мислех, че казусът е приключен. Но явно има интереси към земята или предстоящото преструктуриране на академията”, посочи Бъчварова. По-късно тя сама се отказа от имунитета си.

„Договорът е за съвместна научноизследователска и опитно-производителна дейност върху тази земеделска земя - нито за рента, нито за наем. Такъв тип договори са обичайна практика в Селскостопанската академия и имат за цел максимално оползотворяване на земята. Договорът е между Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево и „Литекс комерс“ АД, тъй като земята се намира на землището на института”, обясни Бъчварова. Тя поясни, че най-важното е, че този контракт е за съвместна дейност, т.е. и от едната, и от другата страна се правят инвестиции - институтът предоставя сортовете, фирмата ги произвежда, институтът взема семената. И допълни, че договорът е преподписва два пъти след оттеглянето й от поста. „Защо не е бил прекратен от следващите председатели след мен, ако е имало някакъв проблем?“, пита депутатката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право