106 хил. лв. ще струва кампанията на Ирина Бокова за ООН

Кабинетът ще отпусне е 106 хил. лв. за кампанията на Ирина Бокова за Генерален секретар на Организацията на обединените нации (ООН). Това съобщи И.Д. директорът на дирекция „ООН и сътрудничество за развитие“ Мария Павлова, цитирана от сайта на Министерството на вътрешните работи.

"Това включва средства за представителни разходи, за провеждане на коктейли, приеми, както и за други мероприятия по преценка на оперативната работна група, за които се смята, че ще допринесат за успеха на нейната кампания", уточни Павлова.

Общо 16 старши дипломати, ръководители на дирекции във външното министерство, са ангажирани в кампанията на Бокова. В нея ще участват Райко Райчев – генерален директор по глобалните въпроси, Борислав Костов - генерален директор "Двустранни отношения", Данаил Чакъров – и.д. директор на дирекция „Международно право и право на ЕС“, Мария Спасова – и.д. директор на дирекция „Права на човека“, Мария Павлова – и.д. директор на дирекция „ООН и сътрудничество за развитие“ и Мария Донска – началник на отдел „ЮНЕСКО“ в дирекция „Права на човека“.

Относно процеса на работа на екипа, неговият председатл Райко Райчев обясни следното: „Първото събрание бе проведено на 20 февруари с участието на г-жа Ирина Бокова. Тогава бяха изяснени етапите, основните специфики на процедурата, изискванията към кандидата и работата по кандидатурата. Утвърдени бяха работен план и концепция на кампанията. Във всяко посолство има отговорник за кандидатурата, който работи по защитата и отстояването й, приоритетно ще работят и постоянното представителство в Ню Йорк към ООН, както и тези във Виена, Женева, а и ПП към ЕС в Брюксел“, обясни той.

Райчев допълни, че ще се повиши прозрачността на избора на Генерален секретар,а поканата за официални кандидатури се извършва от двамата президенти на основните органи на ООН – президента на Съвета за сигурност за съответния месец и президента на Общото събрание за съответната сесия.

Според него е важно и всички 5 регионални групи на ООН имат правото на равна и балансирана основа за представяне на своите кандидати.

„Ново е и организирането на изслушвания на кандидатите в рамките както на Общото събрание, така и в Съвета за сигурност. Процесът във всичките му елементи остава отворен – няма срокове за представяне на номинациите, нито е задължително кандидатът да бъде жена или мъж, нито изборът трябва да е от регионална група, която не е излъчвала до момента Генерален секретар“, допълни още Райко Райчев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини