Кресна на протест срещу бежански лагер в казарма, властите успокояват

Жители на Кресна излязоха на протест и блокираха местното военно поделение заради слухове, че в бившата казарма ще бъде създаден бежански лагер. От Министерството на вътрешните работи признаха, че оглеждат старите сгради.

Началникът на Агенцията за бежанците Петя Първанова обаче увери, че бежански лагер в Кресна няма да се прави. Агенцията за бежанците разполага с 5130 места, от които запълнени са едва 20%, затова няма нужда от нови центрове, посочи Първанова.

Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов също увери, че засега не се планира в Кресна да се настаняват бежанци, съобщи bTV.

Въпреки това протестиращите остават в готовност. Днес те заплашиха, че ако в кресненската казарма бъдат допуснати мигранти, следващият протест ще бъде на магистралата.

„Страх ни е от мигрантите, които ще дойдат тук, защото те не носят нашата култура, нямат нашите разбирания. Просто се опасяваме, че ще направят издевателства като в Германия“, коментира пред bTV местен жител.

„Притеснявам се от това, че идват като завоеватели, идват да завземат нашите територии. Ние сме християни преди всичко. Не мога да си представя моята внучка да носи бурка“, каза друга жителка на града.

„През един – два дни действително идват военни, оглеждат поделението с Агенцията по бежанците, не трябва да го допускаме това“, заяви кметът на Кресна Николай Георгиев.

"Според информацията, с която разполагам, в Кресна не се предвижда създаването на бежански лагер." Това заяви новият шеф на Държавната агенцията за бежанците" – бе точният отговор на ген. Петя Първанова, цитиран от bTV. По думите й агенцията разполага с 5130 места за бежанци, а към тази сутрин броят на бежанците в лагерите у нас е бил 970, следователно няма нужда от откриване на нови лагери.

Според Първанова протеста на жителите на града е спонтанна реакция и посочи, че „трябва да намерим баланса между сигурността и човечността“.

Първанова предположи, че проверките в казармите, за които говорят жителите на Кресна, се извършват от техния собственик – Министерството на отбраната, и са свързани с общата тема за възможен миграционен натиск.

Припомняме, че 2013 г. подобен случай на недоволство имаше в плевенското село Телиш, където няколко дни хората протестираха срещу намеренията в бившето ракетно поделение да бъдат настанени сирийски бежанци.

На въпрос може ли да се гарантира, че настанените у нас чужденци са истински бежанци, ген. Първанова отговори, че Агенцията има капацитет и практика да отсява хората. "Работим вече трета година, докато някои държави се сблъскаха този проблем доста късно." посочи тя.

Помолена за коментар на думите на австрийския министър на вътрешните работи Йохана Микъл-Лайтнер, че съществува потенциална опасност 1 100 000 души се опитат да минат през България, Първанова посочи, че „всеки прави анализи и естествено е това да е пречупено през призмата на собствената му сигурност и граждани“, но Европа е много по-организирана сега, отколкото преди 2 – 3 години, когато България усети резултатите от конфликтите в Близкия Изток.

На въпрос дали е реална опасността от огромна бежанска вълна, Първанова отговори: „Спазваме закона и това ни защитава“. Тя поясни, че отказът за даване на пръстов отпечатък е основание за прекратяване на процедурата за придобиване на бежански статут, а самите бежанците избягват регистрация у нас, защото целта им не е България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини