Китай притиснал Русия да се изтегли от Сирия

Снимка: news.ifeng.com

Русия е предприела изтеглянето си от Сирия под натиска на Пекин и това е само началото на новите глобални събития. Това пише китайският информационен портал Fenghuang, цитиран от russian.rt.com.

Според изданието Китай се нуждае от подкрепата на Русия в противопоставянето на САЩ в Азиатско-Тихоокеанския регион, затова именно той изкарал руските войски от Сирия за своя защита. На „старшия брат” в лицето на Китай му потрябвала поддръжката на младшия съюзник (Русия) в борбата с Вашингтон, пише Fenghuang.

Вероятно Пекин очаква, че в конфликта в Тихия океан Русия ще застане рамо до рамо с Китай. Именно външният натиск спрямо Москва е една от причините, заради която Кремъл бил принуден да изведе войската си от Сирия. Повечето политолози считат, че към това решение Путин е подтикнат от западни лидери начело с Вашингтон. Светът обаче не е оценил ролята на Китай като "притаил се дракон в сирийския конфликт".

По-рано Пекин се надявал, че Москва със своите действия в Сирия ще отвлече Вашингтон от Тихия океан, продължава анализът. Сега обаче на Китай му станало необходимо Кремъл да си изведе войската от Сирия. На фона на сринатите нефтени цени на Русия й трябват инвестиции за развитие на производството. Китай бил способен да ги предостави, като добави своя опит от промишленото развитие. По такъв начин сирийският конфликт показал, че Русия станала марионетка на Китай, обобщава изданието.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия